Nedjelja, 15. Decembra 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Donacija Njemačke osigurat će uništavanje više od 2,4 miliona komada municije

Ugovor od 250.000 eura, kojim će biti osigurana veća sigurnost zajednica kroz uništavanje 2,4 miliona komada viškova municije malog kalibra i više od 35.000 komada artiljerijske municije, potpisan je danas u Sarajevu između predstavnika Ambasade Savezne Republike Njemačke (SR) i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP).

Ambasadorica SR Njemačke u Bosni i Hercegovini Christiane Hohmann kazala je nakon potpisivanja ugovora da je ovo već četvrti put da Njemačka stavlja svoja sredstva na raspolaganje za projekt EXPLODE te da je do sada ova zemlja donirala 850.000 eura u svrhu uništavanja viškova municije.

Podsjetila je na činjenicu da je UNDP, uz njemačku podršku, tokom ove godine uništio, između ostalog, više od 6,5 miliona metaka malog kalibra.

Kako je rekla, finansijska sredstva iz ugovora koji su danas potpisali, služit će za uništavanje municije koja je u prosjeku stara oko 35 godina te je stoga nesigurna i pogubna.

Izrazila je nadu da će u ovoj godini biti moguće povećati kapacitete za uništavanje zaliha municije i eksplozivnih sredstava, napominjući da u BiH ima još 18.500 tona zaliha municije, od čega je potrebno uništiti otprilike 10.000 tona.

S tim u vezi, uputila je zahtjev vlastima BiH da na brz i efikasan način okončaju uništavanje viškova municije i eksplozivnih sredstava, uz finansijsku podršku međunarodnih donatora.

Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu konstatovala je da je cijela BiH, nažalost, preplavljena hemijski izuzetno nestabilnom municijom koja je veoma opasna po život građana.

Uništavanje ovakve vrste municije bio je jedan od višegodišnjih ciljeva UNDP-a, a u tim naporima SR Njemačka je, kaže, bila jedan od istaknutih partnera UNDP-a.

Sinanoglu je naglasila da su, u kontekstu Master plana za zbrinjavanje municije BiH, aktivnosti na uništavanju viškova municije izuzetno važne, te da sve se ove aktivnosti izvode uz partnere kao što su Evropska unija (EU), EUFOR, OSCE, SAD, Holandija…

Zahvalila je i Ministarstvu odbrane BiH i vlastima SR Njemačke koji su iskazali povjerenje UNDP-u BiH i pružili podršku aktivnostima koje će doprinijeti sigurnijem okruženju za građane BiH, zemalja regije zapadnog Balkana i svijeta.

Pomoćnik ministrice odbrane BiH za nabavku i logistiku Borislav Jezeraškić istakao je da Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH problem demilitarizacije streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava tretiraju kao prioritet.

To pojašnjava činjenicom da su naslijedili velike količine nestabilne municije i minsko-eksplozivnih sredstava koje predstavljaju prijetnju sigurnosti, ne samo za pripadnike OSBiH već i za stanovništvo koje se nalazi u blizini lokacija skladišta ove vrste municije.

“UNDP smo prepoznali kao jednog od najefikasnijih partnera u rješavanju ovog problema, a ništa ne bi bilo moguće bez finansijskih sredstava EU, posebno SR Njemačke, koja je više puta između dva projekta osiguravala finansijska sredstva koja su omogućavala nastavak aktivnosti”, kazao je Jezeraškić.

Podsjetio je da je 2015. godine BiH imala 17.000 tona viška streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava te da je taj broj sada smanjen na oko 10.000 tona. (Fena)

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje