Nedjelja, 16. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dom naroda: Bez oporezivanja plaća nižih od 700 KM

Preuzmite sliku

Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije BiH /FBiH su usvajanjem Nacrta zakona o porezu na dohodak i Nacrta zakona o doprinosima okončali sjednicu koja je prekinuta 6. jula zbog nedostatka kvoruma.

Novim zakonom o doprinosima namjeravaju se pojednostaviti obračunavanja i plaćanja doprinosa, kvalitetniji nadzor i jačanje finansijske discipline.

Rješenjima u novom zakonu o porezu na dohodak želi se smanjiti poreski teret na niska primanja, a povećati na visoka primanja, javlja Srna.

Propisano je uvođenje progresivnog oporezivanja kod ovog dohotka kroz dvije stope, 10 odsto na mjesečni dohodak do 1.500 KM, i 20 odsto na razliku mjesečnog dohotka iznad 1.500 KM, dok je neoporezivi dio 700 KM.

Nakon redovne, počela je vanredna sjednica na kojoj bi delegati trebalo da po hitnom postupku razmotre Prijedlog zakona o izmjenama Krivičnog zakona FBiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini, te Prijedlog programa rada Doma naroda Parlamenta FBiH za ovu godinu.

Na dnevnom redu su i predložene izmjene i dopune Zakona o pravima boraca i članova njihovih porodica.

Zbog boračkog zakona su se pred Parlamentom FBiH okupili borci koji zahtijevaju formiranje jedinstvenog registra boraca, ukidanje finansiranja boračkih udruženja i borački dodatak za sve bivše borce.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,