Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dodik: Turska se prema cijeloj BiH odnosi na jednak način

Preuzmite sliku

Veliki putevi, poput onoga koji će biti izgrađen između Beograda i Sarajeva, služe da ljudi dolaze, a izgradnja autoputa Beograd-Sarajevo će biti doprinos Turske u smislu povezivanja Istoka i Zapada – izjavio je danas u Ankari predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik na zajedničkoj press konferenciji nakon sastanka s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom, javlja Anadolu Agency (AA).

Dodik je ukazao na značaj danas potpisanih sporazuma, a radi se o revidiranom Ugovoru o slobodnoj trgovini te Memorandumu o razumijevanju u vezi s izgradnjom autoputa Beograd-Sarajevo.

On je izrazio zadovoljstvo bilateralnom saradnjom između BiH i Turske kazavši da Turska podržava eroatlanski put BiH, “što je razumljivo, jer je i sama članica NATO-a”.

On je kazao i da su danas razumjeli da je jako važno što prije formirati vlast.

Dodik je podsjetio i da BiH ima formalizovanu saradnju s NATO-om, prvenstveno kroz Partnerstvo za mir.

– Veoma je važno što smo danas ovdje postavili pitanje uključivanja BiH na Turski tok, što će elimisati probeme i zagađenja – rekao je Dodik, podsjetivši na značaj projekta Turski tok za ekonomski razvoj, ali i ekologiju.

Zahvalio je Erdoganu zbog zalaganja za stabilnost i mir u BiH i cijelom regionu.

– Turska se prema cijeloj BiH odnosi na jednak način – rekao je Dodik i podsjetio da turska Ziraat Banka djeluje u oba entiteta i da je nedavno kupila obveznice vlade entiteta Republika Srpska, što govori o jačanju povjerenja.

Dodik je pozvao Erdogana da u toku ove godine posjeti BiH.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik potpisali su danas u Ankari revidirani ugovor o slobodnoj trgovini između dvije države.

Predsjedavajući i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i Šefik Džaferović te predstavnik člana PSBiH Željka Komšića sastankom s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom započeli su danas popodne zvaničnu posjetu Ankari.

Nakon ceremonije svečanog dočeka uz vojne počasti ispred Predsjedničke palače u Ankari, uslijedio je sastanak članova Predsjedništva BiH s Erdoganom, nakon čega je održan i sastanak delegacija Turske i BiH.

Potpisan je i Memorandum o razumijevanju u vezi s izgradnjom autoputa Beograd – Sarajevo, kojim je predviđena dinamizacija procesa u izgradnji dijela puta koji prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu, javlja AA.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,