Ponedjeljak, 29. Maja 2023.
Tuzlanski.ba logo

Dodik: Republika Srpska neće odustati od ustavnih prava

Preuzmite sliku

Završena je sjednica Glavnog odbora SNSD-a koja se danas održavala na Palama.

Nakon sjednice obratio se lider stranke Milorad Dodik koji je kazao da “RS neće odustati od legitimnih ustavnih prava”.

“RS se neće povući niti odustati od legitimnih ustavnih prava utvrđenih Dejtonskom sporazumom. Mi ništa ne oduzimamo Ustavu od onoga što je Ustav dao BiH niti ugrožavamo teritorijalni integritet, ali obim onog što želimo da učinimo jeste ozbiljna promjena u BiH, a to je vraćanje na ustavni poredak. Vjerujem da nema onih koji bi bili spremni da optužuju bilo koga ko se vodi Ustavom”, kazao je Dodik nakon sjednice.

Istakao je da je situacija koja je namjerno napravljena u BiH vanustavna i ne može se održati.

Situacija koja je namjerno napravljena u BiH je vanustavna i ne može se održati. Vraćanje na Ustav je čuvanje BiH. Mi smo danas odbacili tzv. građanski koncept uređenja, on ne priliči ni konceptu budućnosti BiH i ide ka tome da predstavi Bošnjake kao dominantne u smislu upravljanja resursima. Taj sistem je podvala, to nije za diskusiju, o tome konceptu nećemo nikada razgovarati. To smo odbacili i rekli da se možemo posvetiti samo onome što je napisano u Ustavu dok se ne dogovorimo nešto drugo“.

Dodik je opet ponovio da “BiH nema visokog predstavnika”.

“Glavni odbor je potvrdio našu politiku; BiH nema Visokog predstavnika, ima čovjeka koji se lažno predstavlja. On nije visoki predstavnik, to još pokazuje veću polarizaciju u BiH u smislu da je nesređeno stanje apsolutno dobra prilika za lov stranaca koji su sve vrijeme pokušavali da naprave nesređeno stanje uz naivne domaće političke strukture koji su prihvatali njihovo djelovanje kako bi se BiH potpuno destabilizovala“.

“Mislimo da nikada više ne treba da bude izabran visoki predstavnik, za RS on ne postoji jer nije izabran i nije imenovan. Bez obzira na aroganciju koju pokazuju zemlje članice PIC-a, to je samoizabrana grupa zemalja zainteresovanih za stanje u BiH”, kazao je u obraćanju nakon sjednice. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,