Utorak, 3. Oktobra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Dodik ponosan na proteste: Postoji granica, a ne administrativna linija, to jasno piše u Dejtonskom sporazumu

Preuzmite sliku

– Ako političari iz Sarajeva mogu da prihvate da dođe stranac i nameće zakone mimo Ustava, onda oni ne poštuju zemlju u kojoj žive. Mi to ne prihvatamo, rekao je Dodik i dodao da u Sarajevu postoji dualizam

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je ponosan na građane jer su današnjim protestima na četiri lokacija, na kojima se okupilo 12.000 ljudi, pokazali snagu i volju da brane Srpsku.

Dodik je rekao da građani imaju pravo da iskažu svoj stav.

– Želim da kažem da postoji granica, a ne administrativna linija. To jasno piše u Dejtonskom mirovnom sporazumu. Postoji razgraničenje. To je moj odgovor na ono što smo danas čuli iz Sarajeva, izjavio je Dodik za RTRS.

On je naglasio da postoji granica i u ponašanju.

– Ako političari iz Sarajeva mogu da prihvate da dođe stranac i nameće zakone mimo Ustava, onda oni ne poštuju zemlju u kojoj žive. Mi to ne prihvatamo, rekao je Dodik i dodao da u Sarajevu postoji dualizam.

Predsjednik RS je istakao da su današnji procesi veoma važni, jer možda i riješi pitanja u pravosuđu.

– Ovdje je na sceni jako ozbiljno pitanje. Ponosan sam na sve koji su mi dali podršku. I na svoje međunarodne prijatelje koji ne mogu da shvate da može doći stranac i nametati zakone i da postoje Sud i Tužalaštvo BiH koji djelu na osnovu toga. I Sud i Tužilaštvo to mogu, jer ni oni nisu legalno postavljeni, rekao je Dodik.

Nakon što je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo zabranilo za danas najavljeni protest u organizaciji Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH ispred Suda i Tužilaštva BiH “zbog neispunjavanja formalnih uslova i iz bezbjednosnih razloga”, održani su mirni protesti na entitetskoj granici u Istočnom Sarajevu, Doboju, Loparama i u Hercegovini, odnosno Nevesinju.

Građani su na pola časa obustavili saobraćaj kako bi iskazali nezadovoljstvo zabranom protesta u Sarajevu i pružili podršku predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora “Službenog glasnika” Milošu Lukiću, protiv kojih je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,