Subota, 4. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dodik nakon sastanka: Kako se dogovore Bošnjaci i Hrvati mi ćemo podržati

Preuzmite sliku

Član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik je nakon sastanka sa višim zvaničnikom Ministarstva spoljnih poslova SAD zaduženog za izbornu reformu u BiH Matthew Palmerom i direktoricom pri Evropskoj službi za spoljne poslove Angelinom Eichhorst kazao da je stvar dogovora između Bošnjaka i Hrvata, barem kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva BiH. “Jedino što tražimo da se u Domu naroda FBiH biraju stvarni predstavnici, a ne da se to kamuflira”, kazao je Dodik.

Spomenuo je i da se na sastanku govorilo o trenutnoj političkoj situaciji, te da je jedino rješenje povlačenje tzv. Inzkovog zakona.

“Dobro je što niko više ne spominje članstvo u NATO-u, što Amerikanci ne spominjiu Dayton 2”, kazao je Dodik, ali je pri tome spomenuo jučerašnje obraćanje specijalnog izaslanika predsjednika SAD-a za Zapadni Balkan Gabriela Escobara. “Escobar se miješa u unutrašnje stvari ove zemlje, daje naloge i prijeti i ja sam protiv toga da se bilo ko tako miješa. BiH nema snage da se suprotstavi takvom načinu, kao što je to na primjer uradio predsjednik Turske u vezi povlačenja deset ambasadora”, uporedio je Dodik, koji je nakon ovog sastanka otišao u Istočno Sarajevo gdje će razgoarati sa delegacijom HDZ-a.

Podsjećamo, od jučer traju sastanci američkog diplomate zaduženog za izbornu reformu u našoj zemlji Matthew Palmera s ambasadorima i političarima. Sastanci i pregovori se očekuju i danas, a sve s ciljem iznalaženja rješenja za izmjenu Izbornog zakona u BiH.

Lider SDA Bakir Izetbegović potvrdio je da njegova stranka podržava prijedlog Venecijanske komisije, no detalje o prijedlozima i da li iz HDZ-a iste podržavaju nije otkrio: “Neću govoriti o detaljima, SDA je sve te prijedloge podržala kao djelimično rješenje na koje treba još neke stvari dodatno uraditi. Dakle, ne postoje tu nikakve dvije izborne jedinice”.

Jedino se zna da je SDA za prijedloge Venecijanske komisije

Nakon cjelodnevnih sastanaka američkog diplomate zaduženog za izbornu reformu u našoj zemlji Matthew Palmera s ambasadorima i političarima, organizirana je neformalna večera. Sutra ponovno sastanci i pregovori, a sve s ciljem iznalaženja rješenja za izmjenu Izbornog zakona u BiH. Lider…

“Ono što me veseli i jedan i drugi predstavnik, i EU-a i američke administracije, kazali su – vi se dogovorite, mi ćemo vas podržati i zato sam i predložio kolegi Izetbegoviću i danas i sutra stranačke sastanke uz ovo sve što ćemo imati s njima i ja mislim da će jedno od rješenja koja su već na stolu ili malo dorađena ta rješenja u konačnici to rješiti”, kazao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Lider SBB-a Fahrudin Radončić, uoči sutrašnjih pregovora, prokomentirao je za Federalnu televiziju da njegova stranka želi da se što prije izađe iz političke krize: “Meni je drago ako je Venecijanska komisija dala prijedlog koji je prihvatljiv za lidere SDA i HDZ-a, to već u mnogo čemu relaksira situaciju. Mi kao SBB želimo da ti pregovori uspiju i da zemlja izađe iz teške blokade, paralize i konfliktnog stanja i ja se nadam da je uz pomoć stranaca taj početni korak napravljen”.

S druge strane, Milorad Dodik od Palmerove posjete nema posebna očekivanja: “Palmer je samo čovjek koji je zadužen za izborni zakon i to je nadležnost koja je oteta od entiteta. To je prva nadležnost koja je prebačena u nadležnost BiH, a nije predviđena. U nastojanju da se gradi država, kako oni to kažu, izgradili su ništa. Dakle, sve je dovedeno u pitanje”. (federalna.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,