Utorak, 6. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Đonlagić: Izbora u BiH će biti sa ili bez HDZ-a, presuda ‘Ljubić’ je provedena

Preuzmite sliku

Izbora u Bosni i Hercegovini će biti sa ili bez Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), presuda ‘Ljubić’ je provedena, izjavio je Dženan Đonlagić, generalni sekretar Demokratske fronte (DF) i član državne interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva, saopćeno je iz DF-a.

– Na izbore izlaze građani a ne narodi. Članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine biraju građani, dva iz izborne jedinice Federacije BiH i jednog iz izborne jedinice Republika Srpska. U instituciji Predsjedništva BiH oni predstavljaju državu i sve njene građane i nikako narode pojedinačno. Tako jasno kaže važeći Ustav BiH – izjavio je Đonlagić.

On dalje navodi da je presuda Ustavnog suda BiH u predmetu “Ljubić” provedena i da se tu nema više šta implementirati.

– Potpuna je neistina da se Dom naroda ne može popuniti bez izmjena Izbornog zakona BiH. Pa Bariša Čolak osobno i njegov politički šef, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, danas su članovi državnog doma naroda na osnovu održanih izbora 2018. godine – Đonlagićeve su riječi.

Odredbe za način i broj delegata iz kantonalnih skupština koji idu u Dom naroda Parlamenta FBiH su važeće u Ustavu FBiH i naravno da se izbori mogu održati, naglašava on i ponavlja da će izbori u oktobru ove godine biti održani sa ili bez HDZ-a, o čemu nema nikakve dileme.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje