Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Direktor Zavoda “Pazarić” objasnio šta će uslijediti nakon snimka zlostavljanja dječaka

Preuzmite sliku

Direktor Zavoda “Pazarić” Samir Suljagić je govorio za Oslobođenje i O kanal o narednim koracima i šta može biti poduzeto, nakon što je objavljen snimak u kojem uposlenica tog zavoda udara dječaka štićenika tog doma i govori mu “začepi”.

“Mi nećemo odstupiti od planova reformi. Ona je krenula prošle godine od augusta, donošenjem Zakona o ustanovama socijalne zaštite. Mi smo u nekoj završnoj fazi preregistracije. Mi već prema novom zakonu i pravilima našim koje je usvojila Vlada FBiH, više nismo zavod nego ustanova za socijalno zbrinjavanje, zdravstvenu njegu, odgoj i obrazovanje. U samom nazivu se vidi da su se desile promjene. Također su se desile promjene u smislu provođenja nove djelatnosti koja nam je nametnuta ovim zakonom, kao i definicija pojedinih usluga koje smo do sada pružali a za koje je postojala dilema”, pojašnjava Suljagić.

Dodaje i da se često u javnosti pogrešna slika stvarala da se radi o nekoj umobolnici ili zdravstvenoj ustanovi.

“Imamo i nekoliko afera u posljednje vrijeme oko toga, zato što ljudi iz neznanja pogrešno prikazuju u javnosti ono što ova ustanova radi. Ova ustanova nije zdravstvena, ona ne liječi korisnike, ona samo zbrinjava socijalne kategorije. Ali je tačno i da se radi o korisnicima koji jesu bolesni i imaju pridruženu patologiju za koje je potrebno osigurati pet i više vrsta usluga i pored toga što se nalaze u stanju socijalne potrebe, navodi Suljagić i dodaje da se takve situacije trebale biti prevenirane.

One situacije za koje direktor ima saznanja, pokrenuo je odgovarajuće disciplinske postupke. Pokrenut je i čitav niz krivičnih postupaka kod nadležnog tužilaštva, koje ja ne komentarišem iz razumljivih razloga, zbog samih postupaka, a nakon saznanja koja sam dobio od mojih uposlenika da je objavljen takav sadržaj na nekom portalu, odmah sam prekinuo godišnji odmor, došao ovdje, odazvao se na ministrov poziv, najprije na Ministarstvo pa ovdje, i pokrenuo čitav postupak. Sinoć smo razmatrali do 12 sati sa kolegama iz Ministarstva unutrašnjih poslova, podnošenje krivične prijave za ovakav postupak. Čekamo prijedlog naše disciplinske komisije za direktora. Ja ću postupiti onako kako mi nalaže pravilnik o radu i pravilnik o radu i pravilnik o disciplinskoj odgovornosti”, zaključio je.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,