Srijeda, 4. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Demant Uprave za indirektno oporezivanje na tekst ‘Šefica i njeni crnokošuljaši za iznude’

Preuzmite sliku

Dana 27.06.2021. godine i 28.06.2021. godine putem web stranice CIN-a (www.cin.ba) objavljen je tekst pod naslovom: „Šefica i njeni crnokošuljaši za iznude“, kao i pripadajući video materijal.

Ne ulazeći u vašu uređivančku politiku i pripremu tekstova i video priloga, kao ni u pravo da iste javno objavljujete, smatramo neophodnim da svi vaši čitatelji i korisnici vaših servisa (ostali mediji u BiH), budu potpuno tačno i ispravno informisani, što nije bio slučaj u pripremi gore pomenutih materijala.

Naime, u odgovorima koje je UIO proslijedila vašim novinarima date su potpuno tačne informacije i činjenice, koje nisu uzete u obzir i nisu objavljene prilikom izrade teskta i video priloga, te zato tražimo da iste objavite u cjelosti u skladu sa važećom zakonskom legislativom:

U vezi osoba koje se pominju u vašem tekstu i video prilogu objavljenim na web stranici CIN-a da su bile žrtve navodno „nezakonitog postupanja službenika Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz Regionalnog centra Banjaluka“, a na osnovu službenih evidencija UIO, još jednom vas informišemo o sljedećem:

Džafić Mersad je zbog otkrivene povrede propisa iz nadležnosti UIO, tj. učinjenog carinskog prekršaja, prekršajno procesuiran od strane UIO i u tom postupku proglašen odgovornim kod Općinskog suda u Bihaću, te mu je Rješenjem ovog suda broj: 17 0 Pr 103247 19 Pr od 26.02.2020. godine izrečena novčana kazna zbog učinjenog prekršaja i zaštitna mjera oduzimanja robe koja je bila predmet prekršaja. Pomenuto rješenje Općinskog suda u Bihaću je postalo pravosnažno dana 24.03.2020. godine.

– U predmetu Džaferović Omer otkrivena povreda propisa je rezultat rada UIO, a prema poslednjim raspoloživim informacijama u ovom predmetu Kantonalno tužilaštvo USK iz Bihaća je podiglo optužnicu protiv imenovanog – krivično djelo „Nedozvoljena trgovina zlatnim novcem i zlatom“ iz člana 266. stav 1. Krivičnog zakona F BiH i krivično djelo „Nedozvoljena trgovina“ iz člana 267. Krivičnog zakona F BiH.

Kurtović Husnija je zbog otkrivene povrede propisa iz nadležnosti UIO, tj. učinjenog carinskog prekršaja prekršajno procesuiran od strane UIO i u tom postupku proglašen odgovornim kod Općinskog suda u Bihaću te mu je Rješenjem ovog suda broj: 17 0 Pr 104566 20 Pr od 16.11.2020. godine izrečena novčana kazna zbog učinjenog prekršaja i zaštitna mjera oduzimanja robe koja je bila predmet prekršaja. Pomenuto rješenje Općinskog suda u Bihaću je postalo pravosnažno dana 11.12.2020. godine.

UIO je protiv imenovanog Kurtović Husnije pokrenula još jedan prekršajni postupak zbog otkrivene povrede propisa iz oblasti indirektnih poreza i isti je u toku kod Opštinskog suda u Bihaću.

Lipovača Senija je zbog otkrivene povrede propisa iz nadležnosti UIO, tj. učinjenog carinskog prekršaja prekršajno procesuirana od strane UIO i u tom postupku proglašena odgovornom kod Općinskog suda u Bihaću, te joj je Rješenjem ovog suda broj: 17 0 Pr 103758 19 Pr od 04.01.2021. godine izrečena novčana kazna zbog učinjenog prekršaja i zaštitna mjera oduzimanja robe koja je bila predmet prekršaja. Pomenuto rješenje Općinskog suda u Bihaću je postalo pravosnažno dana 05.02.2021. godine.

Čović Mujo je zbog otkrivene povrede propisa iz nadležnosti UIO, tj. učinjenog carinskog prekršaja prekršajno procesuiran od strane UIO i u tom postupku proglašen odgovornim kod Općinskog suda u Bihaću te mu je Rješenjem ovog suda broj: 17 0 Pr 104565 20 Pr od 28.05.2021. godine izrečena novčana kazna zbog učinjenog prekršaja i zaštitna mjera oduzimanja robe koja je bila predmet prekršaja.

Iz svega prethodno navedenog, potpuno je jasno da je postupanje službenika UIO bilo ispravno i u skladu sa važećim zakonskim propisima, a na osnovu istog su uspješno provedeni i okončani pomenuti sudski postupci, potvrđeni i kroz sudske odluke.

U cilju još potpunije informacije u tablici ispod se nalaze zvanični podaci o vrijednosti oduzete robe od strane Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz Regionalnog centra Banjaluka u ranijem periodu i u periodu od kada je šefica pomenute Grupe gđa. Majstorović.

  • UIO je u potpunosti poznato da iza ovih neosnovanih optužbi i napada stoje lica kojima su zbog težih povreda službene dužnosti prestali radni odnosi u UIO, kao i pojedinci koji su nezadovoljni svojim statusom u Upravi za indirektno oporezivanje, navodi se u dematnu Uprave za indirektno oporezivanje.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,