Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Dan prijema BiH u UN jedan od najznačajnih datuma u novoj povijesti BiH

Preuzmite sliku

Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca, Hrvatsko narodno vijeće u BiH, Srpsko građansko vijeće – Pokret za ravnopravnost i Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99 organizirali su večeras u Sarajevu tribinu “Bosna i Hercegovina – 26 godina od međunarodnog priznanja” i tako skrenuli pažnju na 22. maj 1992., datum kad je BiH postala punopravna članica Ujedinjenih nacija.

Uvodničari Ivo Komšić (član Predsjedništva RBiH 1992 – 1995.), Hasan Muratović (predsjednik Vlade RBiH 1992 – 1997) i Miro Lazović (predsjednik Skupštine RBiH 1992 – 1995.) bili su sudionici najznačajnijih događaja u tom vremenu. Na večerašnjem skupu istaknuli su da je 22. maj 1992. godine sigurno jedan od najznačajnih datuma u novoj povijesti BiH, ali i konstatirali da se tome ne pridaje adekvatna pažnja i značaj.

Na skupu upriličenom u prostorijama VKBI-a evocirana su sjećanja na stvari koje su doprinijeli priznanju BiH u UN 22. maja 1992. godine, ali i put koji je tome prethodio.

I generalni sekretar VKBI-a Emir Zlatar kazao je novinarima da bi datuma prijema BiH u Ujedinjene nacije danas morali biti svjesniji i adekvatno obilježiti taj dan. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,