Četvrtak, 8. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Cvijanović: Potrebno je produbiti već neko postojeće političko razumijevanje

Preuzmite sliku

Predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović, nakon što je danas preuzela dužnost u Sarajevu, na pres-konferenciji u Istočnom Sarajevu poručila je da je važno da se “obezbijedi stabilnost svim građanima RS-a i Federacije BiH, a to podrazumijeva da se deblokiraju mnogi projekti, koji su na čekanju godinama”.

– Potrebno je graditi dobre odnose sa zemljama okruženja, ali i zemljama centračne i istočne Evrope. Za svako rješenje je potrebno imati dijalog i dogovor. Također, potrebno je praviti partnerstva i prijateljstva koja će omogućiti da ovo teško vrijeme i na ekonomski način preživimo lakše, a isto tako da gradimo i produbljujemo već neko postojeće političko razumijevanje – konstatovala je Cvijanović.

Na inauguraciji u Predsjedništvu BiH vidjela je “priču o imaginacijama i željama, a ne ono što je ustavna kategorija”.

– Potenciram ono što jeste ustavna realnost. Ja sam legalista i želim da očuvam organsku vezu sa Republikom Srpskom, jer su me konačno tamo građani i izabrali. Želim da budemo subjekti svako u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima i svako sa onim što mu je Ustav dao kao pravo – naglasila je Cvijanović.

Nakon provedenih Opštih izbora u BiH kaže da je Republika Srpska prva u BiH koja uspjeva da formira vlast.

– To je bio prvi korak kad je u pitanju konstituisanje Narodne skupštine RS. Po predviđenim rokovima idemo u daljnju proceduru što se tiče izbora delegata koji odlaze u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i onih delegata koji odlaze u Vijeće naroda. Za dvije do tri sedmice trebalo bi da imamo i novu Vladu RS i time pokazujemo sposobnost da održimo kontinuitet naših aktivnosti – kazala je Cvijanović. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje