Nedjelja, 26. Maj 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Crna Gora i BiH danas potpisuju sporazum o granicama u Beču

Ministri vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak i unutrašnjih poslova Crne Gore Raško Konjević danas će u Beču potpisati sporazum o granicama između Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

O tome koliko se pridaje važnosti potpisivanju ovog sporazuma u Beču jasno govori da će njegovom potpisivanju prisustvovati i predsjednik Austrije Heinz Fisher, na čiji poziv je i upriličeno potpisivanje u glavnom gradu Austrije, ali i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović prije potpisivanja sporazuma o granicama između BiH i Crne Gore imat će susret sa svojim austrijskim kolegom Heinzom Fisherom kojem će prisustvovati i ministri vanjskih poslova tri države Igor Crnadak, Igor Lukić i Sebastian Kurz.

Ugovorom o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore definira se državna granica koja će na terenu biti obilježena u roku od tri godine od njegovog stupanja na snagu.

Prema ugovoru, državna se granica proteže od tromeđe Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije na sjevernom dijelu, do tromeđe Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske na južnom dijelu.

Državni ministri u Vijeću ministara BiH prihvatili su sredinom septembra 2013. godine prijedlog da se na dijelu neusuglašene granične crte između Foče i Pljevalja ona povuče prirodnom granicom – potokom koji dijeli ovo područje na dva približno ista dijela: sjeverni dio pripao je Crnoj Gori, a južni dio BiH. Potom je Državno povjerenstvo za granicu BiH, u skladu s ovim zaključkom, sprovelo aktivnosti na identifikaciji i opisu granice s Crnom Gorom.

Ranije je bilo inicijativa iz Bosne i Hercegovine da se u razgovorima sa Crnom Gorom otvori pitanje Sutorine, odnosno da sedam kilometara dugačko primorje sa rijekom i mjestom Sutorina, Igalom, Njivicama i drugim selima pravno pripadaju unutar granica BiH.

Kada se u Parlamentarnoj skupštini BiH otvorila rasprava o inicijativi o promjenama granica na tom području došlo je do zaoštravanja odnosa zvaničnog Sarajeva i Podgorice, a upravo to pitanje je bilo razloga da predsjednik Crne Gore Filip Vujanović ne potpiše ukaz o imenovanju ambasadora Crne Gore u BiH.

Kriza u odnosima je riješena nakon što je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH odbacio inicijativu o Sutorini, koja je podrazumijevala da se zaustave daljnje aktivnosti na potpisivanju sporazuma te proces preda ma međunarodnu arbitražu.

Predsjedništvo BiH je prije mjesec dana prihvatilo ugovor o granicama između Bosne i Hercegovine i Crne Gore u formi kako je i dogovoren.

Duljina granice između Bosne i Hercegovine i Crne Gore iznosi 268 kilometara i u početku je razmatrana u okviru razgovora o granici između BiH i tadašnje SRJ, te Bosne i Hercegovine i Državne Zajednice Srbije i Crne Gore, a potom su, od osamostaljenja Crne Gore, započeti razgovori povjerenstava za granice Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Istovremeno, Bosna i Hercegovina i dalje ima otvorena pitanja oko utvrđivanja granica sa Republikom Hrvatskom i Republikom Srbijom. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,