Četvrtak, 26. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Čović: Dok se mi bavimo Izbornim zakonom, u Sarajevu biraju člana Predsjedništva

Preuzmite sliku

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je u petak u Mostaru kako će njegova stranka sljedeći utorak uputiti zahtjev da Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine po hitnom postupku razmatra izmjene Izbornog zakona.

Ako se usvoje, dodao je Čović dalje, onda će izmjene Izbornog zakona ići na Zastupnički dom. Čović je naveo kako je sazvao današnju sjednicu Predsjedništva HDZ-a BiH kako bi se zauzeo zajednički stav i komentar u vezi sa općim izborima, koji se trebaju održati u oktobru 2022. Rekao je kako će se sljedeći utorak u Dom naroda uputiti zahtjev da se po hitnom postupku razmatra izmjene Izbornog zakona. Ako tamo prođe, Čović je zaključio da hoće, materijal će ići na Zastupnički dom PS BiH.

Lider HDZ-a je kao drugi razlog za održavanje današnje sjednice naveo “prijedlog stranaka iz Sarajeva koji je obiman i veoma širok, ali se ne dotiče presuda sudova u BiH i Strazburu”.

Drugim riječima, ne rješava se nijedan problem zbog čega smo vodili ovu priču“, istakao je Čović.

U slučaju da CIK raspiše izbore, Čović je poručio kako će HNS zauzeti “jasan stav”.

“Moj stav je da zadržimo zajedništvo. Dogovorili smo se da onog trenutak kada CIK donese odluku, da sve stranke imaju svoj stav i da sjednemo svi kao HNSi da donesemo najvrednije odluke za naše ponašanje. Dok mi pokušavamo riješiti pitanje Izbornog zakona, stranke u Sarajevu se bave izbornom kampanjom, oni biraju člana Predsjedništva. A mi i dalje pokušavamo riješiti probleme. Vjerujemo da ne postoje uslovi za raspisivanje izbora”, ponovi je još jednom svoj stav Dragan Čović. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje