Srijeda, 16. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

CIK će podnijeti prijavu Tužilaštvu BiH protiv Dodika

Preuzmite sliku

Nakon saznanja da Tužilaštvo BiH, nakon najmanje dva obraćanja javnosti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika na pres-konferencijama u kojima verbalno napada članicu Centralne izborne komisije BiH Vanju Bjelica-Prutinu i CIK, nije pokrenulo postupak po službenoj dužnost, Centralna izborna komisija BiH je poduzela konkretne korake.

S tim u vezi, danas je sačinjena prijava protiv predsjedavajućeg Dodika zbog sumnje na počinjenje krivičnog djela iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine koja će biti dostavljena Tužilaštvu BiH.

Centralna izborna komisija BiH je zahvalila svim međunarodnim zvaničnicima u BiH i pojedincima iz BiH koji su dali podršku CIK-u i Bjelica-Prutini, a posebno šefici Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec, ambasadorici Kraljevine Švedske u BiH Johanni Stromquist, ambasadoru Velike Britanije u BiH Matthew Fieldu, te zamjenici Šefa Delegacije EU u BiH Ekaterini Dorodnovoj i Ambasadi SAD-a u BiH.

– Bez obzira na sve pritiske kojima je izložena, Centralna izborna komisija BiH će kao nezavisan državni organ nastaviti raditi poslove iz svoje nadležnosti u skladu sa zakonom – saopćeno je iz te institucije. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje