Ponedjeljak, 26. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Burno na sjednici Doma naroda: Rasprava Izetbegovića i Čovića

Preuzmite sliku

Burno je danas bilo na 11. hitnoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koju je sazvao Klub Bošnjaka da bi se osigurala novčana sredstva za Opće izbore koji bi se trebali održati 2. oktobra.

Članovi Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović i Dragan Čović vodili su burnu raspravu. Čović je kazao da SDA kontrolira pravosuđe, a Izetbegović replicirao, izvještava N1.

“Prije svega na izrečeni stav da je CIK legitiman i legalan, to smo stotinu puta kazali da to nije i da to ne može biti. To je problematična stvar i nesagledive posljedice ima kada imenujete tijelo koje provodi izbore mimo zakona. Pravosuđe neću komentirati, ali hoću kazati da je nedopustivo da neko može politički upravlja institucijom trećeg stupa vlasti u zemlji što sada intezivno radi i ovih dana nam pošalje poruku putem TV emisije da upravo politika koja se predvodi iz te stranke pomogla da se uvedu sankcije ljudima koji su predvodili pravosudne institucije. Kako se to radi danas, vidjeli ste kad naša ministrica vanjskih poslova Bisera Turkrović hoda po svijetu, na koga se poziva i šta je ključni izričaj. U ovom časnom Domu smo proveli raspravu nedavno o njoj koja predstavlja jednu porodicu i u najgorem slučaju jednu stranku, i koja hoda po svijetu i uvjerava nekoga za sankcije. To je porazno za BiH”, kazao je Čović.

Izetbegović je odgovorio:

“Ne treba tako voditi sjednice, treba da bude ispravan primjer ostalima. On je kazao da SDA kontolira pravosuđe? Sakib Mahmuljin presuđen, slučaj Dobrovoljačka otvoren, Asim Sarajlić, ovdje ga nema šest godina zbog zaposlenja jednog, Novalić svake sedmice jednom – dvaput na suđenju i SDA kontroliše pravosuđe? Ne može se predsjednik VSTV-a savjetovati kako nekoga potkovati, niti glavna tužiteljica što je smijenjanja. Jedno je SDA, a drugo SAD koje je dala sankcije i stavila ih na crne liste”, rekao je Izetbegović u burnoj raspravi.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,