Subota, 4. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Branko Petrić, predsjednik CIK-a: Prema nekompletnim podacima izlaznost do 19.00 sati bila je 53,26 %

Biračka mjesta u BiH zatvorena su u 19 sati, a Centralna izborna komisija prve podatke o izlaznosti saopćila je na pres-konferenciji u 21 sat. Kako je rekao Branko Petrić, predsjednik CIK-a izlaznost do 19 sati bila 53,26 posto, ali to nisu kompletni podaci.

“Sva redovna biračka mjesta su zatvorena. Peko 90% njih je u 19 sati zatvoreno. Ostali su produžili rad za onoliko vremena koliko su kasnili jutros, a kašnjenja su bila zbog tehničkih razloga”, kazao je Petrić.

“Dakle, na nekoliko mjesta, 4 ili 5 je zabilježeno produženje mjesta za glasanje i to oko sat vremena i to je razlog što podatke ove izlaznosti nemamo kompletne. Radi se o Bijeljini, koja je oko 20:30 zatvorila posljednje mjesto, tako da nam nedostaju podaci za Bijeljinu i Banoviće”, kazao je Petrić.

Kako je rekao predsjednik CIK-a Branko Petrić ovaj broj od 53,26 posto izlaznosti na izborima će porasti za jedan do dva procenta nakon što u ovaj rezultata budu uvršteni glasovi putem pošte, glasanje putem mobilnih timova, glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima i glasovi onih koji glasaju za općine u kojima su živjeli 1991. godine.

“Na desetak mjesta od 6.000 je bilo remećenja reda i mira što su komisije, policija i stranke riješili i pod kontrolu stavili izborni sistem”, kazao je Petrić.

“Iz ovoga proizilazi da su ovi izbori bili izuzetno fer i korektni, nasuprot katastrofičnih najava da su izbori slabo organizovani ili da se može očekivati krah izbora”, kazao je.

“Nedostaju podaci iz Kupresa (RS), Pale (FBiH), Istočni Mostar – jedno glasačko mjesto”, kazao je Petrić.

Prema zvaničnim informacijama Gradske izborne komisije Tuzla sva biračka mjesta na području Grada Tuzla su zatvorena. Svoje biračko pravo ispunilo je 47,15% ili 52.690 građana.

Podsjetimo, na Opštim izborima BiH 2018. godine birači su glasali za članove Predsjedništva BiH, poslanike za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH (42 i to 28 iz FBiH, 14 iz Republike Srpske), Predstavnički dom Federalnog parlamenta (98) te Narodnu skupštinu RS (83), predsjednik i dva potpredsjednika RS i poslanici u 10 kantonalnih skupština.

Ove godine prijavljeno je 128 političkih subjekata, 58 stranke, 36 koalicija te 34 nezavisna kandidata. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje