Četvrtak, 22. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bradara i Martinović: Smanjiti PDV na lijekove

Preuzmite sliku

Predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara danas je razgovarala sa direktoricom Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH Vlatkom Martinović o izazovima s kojima se ta institucija suočava kao i potencijalnim koracima zakonodavne i izvršne vlasti koji bi doveli do unapređenja zdravstvenih usluga općenito.

Posebno je razgovarano o nedostatnim sredstvima Fonda solidarnosti preko kojeg se već 20 godina financiraju usluge i lijekovi na osnovu liste zdravstvenih usluga i lijekova.

Martinović je Bradaru izvijestila i o problemima sa međudržavnim ugovorima odnosno bilateralnim sporazumima o socijalnom osiguranju koje je Bosna i Hercegovina potpisala sa drugim državama poput Hrvatske, Turske, Mađarske, Belgije, Slovenije i drugih.

Razgovarano je i žurnoj potrebi izmjeni Odluke o utvrđivanju osnovnog paketa zdravstvenih prava iz 2009. godine i Odluke o utvrđivanju prioritetnih vertikalnih programa zdravstvene zaštite od interesa za Federaciju BiH i prioritetnih najsloženijih oblika zdravstvene zaštite iz određenih specijalističkih djelatnosti, a koja je na snazi od 2008 god. te nikada nije revidirana.

Bradara i Martinović su suglasne i kako treba smanjiti PDV na lijekove i ukinuti na donirane, saopćeno je iz Ureda predsjednice FBiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje