Nedjelja, 23. Februara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Bilal Bosnić dobio određene pogodnosti u zatvoru

Vođa selefijskog pokreta u BiH Bilal Bosić, kojeg je Sud BiH u junu 2016. godine pravosnažno osudio na sedam godina zatvora zbog vrbovanja i podsticanja na terorizam, dobio je nedavno zatvorske pogodnosti i više nije u samici 22 sata dnevno, prenosi Avaz.

Bosnić se prošle godine žalio da ga Uprava Kazneno popravnog zavoda /KPZ/ Zenica već dvije godine drži u paviljonu četiri “koji se tretira kao bezbjednosni ili kažnjenički paviljon”.

“U ovom paviljonu vlada stroži režim u kojem se 22 časa boravi u ćeliji, a dva sata se izlazi u šetnju u kojoj se mogu obavljati i ograničene sportske aktivnosti. U ovakvom ambijentu provodim već dvije godine. Ovakav nehuman tretman ima nesagledive posljedice na psihičko zdravlje”, napisao je tada Bosnić.

Njegov advokat Adil Lozo rekao je danas da je Bosnić dobio određene pogodnosti i da više nije u samici.

“Poboljšani su mu uslovi, kao i tretman prema njemu. Novost je da smo 7. jula uputili žalbu Evropskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, te smo naveli da nije imao pravično suđenje, pravo na slobodu misli i govora, ali i vjeroispovijesti. Naveli smo da je osuđen i diskriminisan po osnovu vjerske pripadnosti”, rekao je Lozo.

On je potvrdio da Bosnić ima 18 djece, od kojih 15 studira i vrlo su uspješni studenti.

Lozo je, na pitanje koja od tri žene Bosnića može posjetiti u zatvoru, rekao da to ne zna, dodajući da mu u posjetu dolaze i prijatelji. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,