Subota, 15. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

BiH: Poslanici Salkić i Hurtić pozvali MUP RS-a da bez odlaganja suspenduje one koji su zlostavljali dječaka u Osmacima

Preuzmite sliku

Samostalni poslanici u Narodnoj skupštini bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Ramiz Salkić i Amir Hurtić danas su zatražili i pozvali Ministrstvo unitrašnjih poslova RS-a da bez odlaganja suspenduje i udalji iz službe one koji su zlostavljali i malteretirali dječaka u Policijskoj stanici Osmaci, javlja Anadolu.

Oni traže i da MUP RS-a bez odlaganja implementira Ustavnu odredbu o nacionalnoj zastupljenosti u policijskim strukturama prema članu 97. Ustava RS-a.

“Tražimo od MUP-a da javnost obavijesti o ishodu istraga i počiniocima napada na Bošnjake u Višegradu, uznemiravanje Bošnjaka u Bratuncu, pokušaj ubistva jednog Bošnjaka u Bratuncu, te koje su radnje poduzeli protiv onih koji vrlo često na društvenim mrežama provociraju, šalju prijeteće poruke Bošnjacima u ovo entitetu”, kazao je Salkić.

Pozivaju MUP da prekinu praksu dvostrukih aršina u postupanju policije prema Bošnjacima i prema drugim građanima u RS-u.

“Pozivamo visokog predstavnika, ured predstavnika Evropske komisije, OSCE, predstavnika američke ambasade u BiH, da se pokrene proces redefinisanja organizacije policijskih struktura na način da ona bude u službi svih građana, a ne produžena ruka politike u ovom entitetu zarad ostvarivanja političkih ciljeva”, rekao je Salkić.

Oni su na konferenciji za novinare u Banjaluci govorili o bezbjednosnoj situaciji RS-u, postupanju policije i položaju Bošnjaka sa ciljem da posjete i upozore javnost na učestale incidente, napade, provokacije Bošnjaka u RS-u i postupanje policije spram tih pojava.

“Smatram da napadi i prijetnje koji se dešavaju na Bošnjake na prostoru ovog entiteta direktna su posljedica politike koju zagovara i provodi Milorad Dodik (op.a. predsjednik RS-a) a implementira je vlada ovog entiteta na terenu. Kontinuirano se provodi sistemska diskriminacija Bošnjaka u svim sferama društva u ovom entitetu što se u konačnici manifestira kroz različite oblike provokacija, napada, verbalnih uvreda evo sada vidimo i postupaka policije prema svjedočenju napadnutog, zlostavljanog dječaka u Policijskoj stanici Osmaci”, istakao je Salkić

Rekao je i da su tokom ove godine intenzivirani napadi na Bošnjake.

Podsjetio je da su pripadnici pjevali “za krst časni, za Nemanjiće, za Obiliće” te naglasio da je pristup policije neprihvaltjiv u društvu u kojem živimo u kojem su svi narodi i građani ravnopravni i narušava ustavnu poziciju konstitutivnih naroda i svih drugih građana.

“Policija u ovom i mnogim drugim slučajevima ponaša se kao da je policija nekog srpskog ili pravoslavnog entiteta što nema nikakvo utemeljenje u Ustavu i zakonima ovog entiteta i Bosne i Hercegovine”, kazao je Salkić.

Podsjetio je i da nacionalna struktura zaposlenih u MUP-u RS nikad nije uspostavljena prema članu 97. entitetskog Ustava, te da je od 7.000 zaposlenih samo 330 Bošnjaka i 62 Hrvata.

Amir Hurtić rekao je da je brutalnost pripadnika policije RS-a prema maloljetniku u Osmacima prema njegovom i svjedočenju njegovog oca dokaz je o brutalnosti entitetske policije kada su u pitanju Bošnjaci.

“Ovo nije jedini primjer ponašanja policije dvostrukih aršina, prema Bošnjacima na jedan, a prema Srbima na drugi način. Svjedoci smo da su Bošnjaci često izloženi vrijeđanju i prijetnjama a da policija gotovo ne reagira, kao što je slučaj vrijeđanja raznih navijačkih grupa na i izvan stadiona”, rekao je Hurtić i dodao da iako su podnesene prijave izostala je reakcija policije.

Istakao je da pozivaju i da očekuju od policije da bude profesionalna, objektivna i nepristrasna.

Hurtić je pozvao direktora Policije RS-a da sa njim i Salkićem obiđe porodice u RS-u da im daju do znanja da nisu sami i da ima neko da ih zaštiti.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a juče je saopšteno da je Policijska uprava Zvornik zaprimila prijavu lica J.J. da su policijski službenici Policijske stanice Osmaci u utorak oko 8.30 časova nezakonito postupili prilikom uzimanja izjave od maloljetnog lica.

“Policijski službenici su o događaju obavijestili Okružno javno tužilaštvo u Bijeljini, pod čijim nadzorom se preduzimaju sve mjere i radnje u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da MUP RS-a osuđuje svaki vid nasilničkog ponašanja, te da će u skladu sa tim, ukoliko se dokaže odgovornost policijskih službenika, sa njima postupiti u skladu sa zakonom, u smislu pokretanja disciplinske i krivične odgovornosti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje