Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

BiH dobila 14,8 miliona eura za domove raseljenih osoba, gradit će se 235 kuća i 24 zgrade

Preuzmite sliku

Bosni i Hercegovini odobren je dodatni grant od 14,8 miliona eura za provedbu šestog potprojekta Državnog projekta stambenog zbrinjavanja u okviru Regionalnog stambenog programa.

Tako je odlučeno na današnjoj sjednici Skupštine donatora Regionalnog stambenog programa u Zagrebu na kojoj je ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac prezentirala rezultate provedbe Regionalnog stambenog programa u našoj zemlji.

Zahvaljujući ovoj odluci donatora, a što je direktan odgovor na opravdano povjerenje i ostvarene rezultate u Bosni i Hercegovini, bit će realiziran do sada najveći potprojekat u okviru RSP-a u našoj zemlji čija vrijednost sa domaćim učešćem doseže 18,22 miliona eura. Tim sredstvima bit će osigurano stambeno zbrinjavanje oko 2.000 najugroženijih raseljenih osoba, izbjeglica i povratnika kroz izgradnju i obnovu 235 porodičnih kuća za povratak i 24 zgrade sa 380 stanova namijenjenih za stambeno zbrinjavanje po modelu neprofitnog socijalnog stanovanja.

Skupština donatora RSP-a odobrila je Bosni i Hercegovini i potrošnju ušteđenih sredstava za izgradnju još tri zgrade sa 40 stanova u Kaknju, Prnjavoru i Istočnom Sarajevu.

 • Ukupno do sada su iz Fonda RSP Bosni i Hecegovini odobreni grantovi u iznosu od 63,5 miliona eura za provedbu šest potprojekata koji sa 15 posto domaćeg učešća dosežu vrijendost od 74,5 miliona eura. Obnoviće se i izgraditi više od 3.100 stambenih jedinica za više od 10.000 najugroženijih povratnika, izbjeglica i raseljenih osoba. Projekat se provodi širom BiH, do sada su uključene 83 lokalne zajednice sa kojima se potpisani sporazumi o saradnji, a planira se uključivanje još oko 30 općina i gradova. Završetak projekta planiran je do kraja 2020. godine.

  Vrijednost RSP-a je oko 1.2 milijarde KM, od čega se više od 200 miliona odnosi na projekte u BiH. Sve to bilo bi neizvodivo bez podrške međunarodne zajednice, prije svih, Evropske unije, kao najvećeg donatora sa učešćem od oko 450 miliona KM te Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Njemačke, Norveške, Švicarske, Danske, Turske i drugih zemalja donatora i podrške UNHCR-a, OSCE-a i Razvojne banke Vijeća Evrope.

  Bosna i Hercegovina je za Vodeću instituciju Državnog projekta stambenog zbrinjavanja imenovala Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a implementaciju potprojekata povjerila je Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske te Odjelu za izbjeglice, raseljene osobe i stambena pitanja Vlade Brčko Distrikta BiH. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: ,