Srijeda, 21. Mart 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

BiH bez parlamentarne većine i stabilne vlasti

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić potvrdio je u petak da u Bosni i Hercegovini više nema parlamentarne većine koja bi garantirala stabilnost vlasti, ali je poručio da će njegova vlada nastaviti obavljati svoj posao i nastojati donositi zakone i odluke u općem interesu.

“Vladajuća većina je narušena i svi svjedočimo snažnom početku izborne kampanje u Bosni i Hercegovini, koja je, nažalost, počela 16 mjeseci prije izbora”, rekao je on na konferenciji za novinare u Sarajevu, koju je sazvao kako bi predstavio rezultate rada Vijeća ministara nakon dvije godine mandata.

Ustvrdio je kako su u tom razdoblju postignuti dobri rezultati, posebno na ekonomskom planu, ilustrirajući to statistikom koja govori da je Bosna i Hercegovina u 2016. godini zabilježila rast izvoza za 4,8 posto u odnosu na 2015. godinu, broj zaposlenih povećan je za tri posto, vanjskotrgovinski deficit smanjen je za dva posto, uz istovremeno povećanje obima trgovinske razmjene s inozemstvom za 366 miliona eura.

Pozitivni ekonomski pokazatelji

Ukupna zaduženost Bosne i Hercegovine na nivou je 42 posto bruto domaćeg proizvoda i najmanja je među državama regije.

“Bosna i Hercegovina je ostvarila najpozitivnije ekonomske pokazatelje u proteklom desetljeću”, rekao je Zvizdić.

Komentirajući krizu parlamentarne većine, izjavio je da Vijeće ministara ne može utjecati na političke dogovore, pa tako ni na to hoće li ili neće biti vladajuće većine, ali smatra da je taj problem u Bosni i Hercegovini mnogo manji nego u susjednim državama.

Podsjetio je da članovi sadašnjeg Vijeća ministara dolaze iz šest stranaka iz dva entiteta, a u susjedstvu se vlade uglavnom oslanjaju na podršku jedne ili dviju stranaka.

“Kada to imamo u vidu, možemo kazati da smo među najefikasnijim vladama u regiji”, ustvrdio je Zvizdić, izražavajući nadu da će se potrebna većina za donošenje zakona i odluka ipak uspostaviti.

Nedostupne milijarde eura kredita

Nakon što je Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine ranije ove sedmice, zbog političkih sukoba, ponovo odbacio prijedlog zakona o uvođenju trošarina (akciza), Zvizdić je u petak konstatirao da je to rezultat krize vladajuće većine.

Trošarine, kao preduvjet realizacije već odobrenih kredita za cestogradnju, kako je pojasnio, s polja struke prebačene su na ravan politike i tu nemaju šanse.

“Milijarda eura [kredita] čeka da postane operativna za najvažnije infrastrukturne projekte”, rekao je Zvizdić, dodajući da nema nijednog argumenta da bi uvođenje trošarina na gorivo štetilo Bosni i Hercegovini i njenim građanima.

Najavio je da će se sada o svemu razmisliti i naći načina da se već predloženi, pa oboreni prijedlozi zakona vrate u odgovarajuću proceduru.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović saglasio se da su ulaganja u infrastrukturu nužna, a s obzirom na podjele u javnosti, potrebno je naći kompromisna rješenja.

‘Većina od slučaja do slučaja’

“Ja sam na tome spreman raditi kako bismo osigurali razvoj infrastrukture, ali i da teret trošarina ne podnose oni koji su najranjiviji”, rekao je Šarović, izražavajući uvjerenost da će sadašnji sastav Vijeća ministara, unatoč političkim neslaganjima, ostati sve do općih izbora u oktobru 2018. godine.

Ministar finansija Vjekoslav Bevanda rekao je da “nije mađioničar ni prognostičar”, pa ne zna kakva će biti sudbina Vijeća ministara.

“Vidi se da se parlamentarna većina formira od slučaja do slučaja”, rekao je Bevanda, javlja Al jazeera.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje