Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

BH novinari traže istragu zbog prijetnji novinarki Žurnala

Preuzmite sliku

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju prijetnje koje je Adnan Čakalović, viši stručni saradnik Sektora za izbjeglice i raseljena lica pri Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH, 6. januara uputio novinarki online magazina Žurnal, Zinaidi Đelilović.

U telefonskom razgovoru sa novinarkom Žurnala, koja ga je pozvala kako bi od njega dobila komentar u vezi sa pričom na kojoj radi, Čakalović je uputio niz brutalnih prijetnji Zinaidi Đelilović, rekavši, između ostalog: “Ako si ovdje (u Sarajevu), naći ću te. Vjeruj mi, bićeš moja.”

Nakon što ga je novinarka obavijestila da se razgovor snima i da će protiv njega biti podnesena prijava, Čakalović je odgovorio vulgarnim riječima.

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima traže od MUP-a Kantona Sarajevo da hitno istraži ove prijetnje i poduzme sve potrebne radnje kako bi se spriječilo eventualno ugrožavanje sigurnosti novinarke Đelilović i redakcije Žurnala.

“Ovakve prijetnje predstavljaju nedopustiv atak na slobodu rada novinara i medija i moraju biti oštro i pravovremeno sankcionirane” – poručuju.

Također, od Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH zahtijevaju da odmah pokrene disciplinski postupak protiv svog uposlenika Adnana Čakalovića zbog navedenih prijetnji novinarki, te da mu izrekne mjere u skladu sa zakonom i pravilnikom o radu te institucije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje