Utorak, 27. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

BH novinari apeluju na medije da ne produbljuju jaz za vrijeme pandemije

Preuzmite sliku

Upravni odbor Udruženja BH novinari upućuje javni apel medijima, novinarima, urednicima, vlasnicima medija, oglašivačkim agencijama i medijskim organizacijama da svojim djelovanjem i medijskim sadržajima ne doprinose produbljivanju jaza unutar medijske zajednice u Bosni i Hercegovini u periodu pandemije virusa “Covid-19”, jednako teškog i izazovnog za sve aktere na bosanskohercegovačkoj medijskoj sceni.

UO BH novinara ocjenjuje da je posljednjih deset godina medijska industrija u BiH slabila, kako navodi u saopćenju, zahvaljujući ciljanim i neracionalnim postupcima državnih vlasti i institucija, “čije odluke nisu doprinosile jačanju domaćeg medijskog tržišta, već favorizovanju samo pojedinih medija i promovisanju medijskog klijentelizam, umjesto medijskih sloboda i profesionalnog novinarstva”. Nije manjkalo, smatraju u UO ovog udruženja, ni netrasparetnog finansiranja medija, kao ni pogodovanja medijskim akterima izvan granica BiH.

‘Sličnom nepoštivanju bh. medijske industrije i političkim uticajima na medije svjedočimo i u ovom periodu, kada ni jedna državna institucuja, vlada ili ministarstvo nisu ni predložili a kamoli uvrstili medije, marketinške agencije, medijske organizacije i udruženja u program ekonomske pomoći, finansijskih olakšica ili drugih tržišnih pogodnosti sprečavanja ekonomskog kolapsa. Naprotiv. Lokalne vlasti ne smatraju medijsku industriju, novinare i druge medijske profesionalce ugroženom zajednicom, računaju na svoje pojedinačne interese i uticaje, te ponavljanje ustaljene prakse povezivanja ekonomske podrške medijima sa političkom poslušnošću’ – navodi se u saopćenju UO BH navinara.

Pozivaju sve poslodavce u medijskoj industriji na profesionalno jedinstvo, solidarnost i kreiranje zajedničkog programa ekonomskog oporavka medijske zajednice u BiH, bez obzira na pojedinačne uredničke politke, poslovne interese ili druge preferencije. Podjele unutar medijske zajednice, različiti pristupi i sukobljavanja, a naročito otpuštanja novinara i smanjenje broja uposlenih, “pogoduju jedino vlastima i njihovim diksriminatornim praksama, nisu u interesu javnosti i jačanja slobodnog i odgovornog novinarstva”.

Odbor također smatra da se samo jedinstvenim nastupom cjelokupne medijske industrije prema svim nivoima vlasti i političkim centrima moći u BiH, te na osnovu programa koji će odražavati minimum zajedničkih profesionalnih interesa i potreba, mogu savladati trenutne finansijske teškoće i dugoročno umanjiti posljedice ekonomske krize izazvane pandemijom koronavirusa.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje