Srijeda, 25. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Bh. matematičari osvojili pet medalja na Balkanijadi

Preuzmite sliku

Na Kipru je od 4. do 9. maja održana 39. po redu Balkanska matematička olimpijada (BMO).

Nakon 2 godine online olimpijada učenici su napokon imali priliku da uživaju u odlasku na takmičenje uživo. Matematička reprezentacija Bosne i Hercegovine osvojila je 5 medalja. Osvojeno je 1 srebro, 4 bronze i jedna počasna pohvala.

Reprezentaciju su činila četvorica učenika iz Sarajeva i dva učenika iz Banja Luke.

Srebrnu medalju osvojio je Boris Stanković, učenik 4. razreda završivši svoju takmičarsku karijeru na Balkanijadama u stilu. Borisu je ovo treća srebrna i ukupno četvrta medalja sa BMO čime se upisao srebrnim slovima u historiju bh. matematike postavši učenik sa najviše medalja na ovom takmičenju u modernoj historiji Bosne i Hercegovine.

Srebrne medalje za bod su izmakle Harisu Imamoviću, učeniku 4. razreda i Benjaminu Mujkiću, učeniku 1. razreda. Bronzanu medalju osvojio je i Mirnes Fehrić, učenik 3. razreda.

Petu bronzanu medalju za BiH osvojio je Marko Dimitrić, a počasnu pohvalu njegov kolega iz Gimnazije Banja Luka Marko Vučić.

Ono što je izazvalo pažnju na društvenim mrežama je činjenica da su se svi članovi bh. reprezentacije slikali ispred državne zastave.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,