Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

BH Blok i SDA bez dogovora o kandidatu za gradonačelnika Mostara

Preuzmite sliku

BH Blok i SDA nisu uspjeli da postignu dogovor o kandidatu za gradonačelnika Mostara, javljaju federalni mediji.

Novi gradonačelnik Mostara najvjerovatnije će biti HDZ-ov kandidat Mario Kordić – u najkraćem bi se mogao sažeti sastanak Koalicije za Mostar okupljene oko SDA sa predstavnicima SDP-a i Naše stranke.

Koalicija za Mostar je spremna da podrži Irmu Baraliju za gradonačelnicu ukoliko dođe do trećeg kruga glasanja, u BH bloku ih pozivaju da odustanu od svog kandidata u prvom krugu Zlatka Guzina da bi kandidatkinja BH Bloka imala šansu.

U BH Bloku danas su poručili da će ostati opozicija ukoliko Baralija postane gradonačelnica, a to znači da SDA neće dobiti podršku za izmjene statauta koje su ranije dogovorene sa HDZ-om; veće ovlasti predsjedniku Gradskog Vijeća i uspostavu gradskih komsije na šest gradskih područja koje faktički dobijaju ovlasti grada.

I BH Blok i Koalicija za Mostar složni su da se u Gradsko vijeće treba formirarti i klub Ostalih.

U SDA i danas su odbacili navode Dragana Čovića kako je ranije dogovoreno da stranka koja dobije najveći broj glasova da gradonačelnika, u ovom slučaju HDZ, odnosno da je po tom dogovoru SDA pripala pozicija predsjednika Gradskog vijeća Mostar. (FENA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,