Ponedjeljak, 26. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Bh. ambasador u Kini: Korona virus će biti i proći, Kina je velika svjetska radionica

Preuzmite sliku

Ambasador Bosne i Hercegovine u Kini Tarik Bukvić izjavio je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) da je situacija oko korona virusa u Kini mnogo bolja te da se na ulicama posljednjih nekoliko dana može vidjeti i mnogo više prolaznika.

“Ovih dana po prvi put nakon dužeg perioda možemo vidjeti parkove i šetnice u Pekingu ispunjene djecom i šetačima. I dalje su na snazi mjere obaveznog nošenja zaštitnih maski i mjerenja temperature na ulazima svih poslovnih i stambenih zgrada, ali čini se da se život postepeno normalizuje”, kazao je Bukvić.

Istakao je da su kineske vlasti brzo i kvalitetno reagovale odmah nakon pojave korona virusa.

“U ovakvim situacijama potrebno je brzo reagovati i ograničiti širenje zaraze, ali, i prema samim normama i standardima Svjetske zdravstvene organizacije, nije dozvoljeno zadirati u ljudska prava, nepotrebno oduzimati slobodu kretanja i vršiti bilo kakvu diskriminaciju. Čini se da su kineske vlasti upotrijebile odgovarajući odnos mjere uvođenja restrikcija radi sprečavanja širenja zaraze, a da istovremeno nepotrebno ne ugroze ljudska prava građana koji nisu zaraženi. Ovo je izuzetno težak zadatak za zemlju sa milijardu i četiri stotine miliona stanovnika, a koliko se efikasno odrađuje, može nam biti jasno kada vidimo kako sada reaguju neke druge zemlje u Evropi sa daleko manjom populacijom”, rekao je Bukvić.

Naglasio je ipak kako ne treba postupati s predrasudama prema građanima Kine kao što to neki ljudi rade u ovim teškim momentima za ovu zemlju i njene ljude.

“Ova situacija s virusom će biti i proći. Ono što će ostati upamćeno je kako su se ponijeli drugi u ovom teškom periodu. Možemo pročitati da u nekim evropskim zemljama na ulicama tjeraju Kineze, a nekad ih i gađaju kamenjem. Nekada se to dešava i ljudima koji uopće nisu Kinezi nego samo liče na njih. Mi ne smijemo biti takvi, ne toliko radi njih, nego prvenstveno radi nas samih. Kinezima nije potrebna bilo kakva materijalna pomoć, bitna je prvenstveno gesta. Mi Kinezima trebamo pružiti moralnu podršku, jer to je ono što je njima najpotrebnije u ovom trenutku”, kazao je Bukvić.

Na kraju je podsjetio da BiH ima veoma dobre odnose s Kinom, posebno u oblasti ekonomije.

“Kina je već prisutna u BiH gdje kreditira i realizira izgradnju velikih energetskih i infrastrukturnih projekata. Nakon uspostave bezviznog režima, broj turista iz Kine je konstantno rastao i nadamo se da će se ovaj trend nastaviti nakon okončanja situacije s korona virusom. U trgovinskoj razmjeni s Kinom imamo veliki deficit, kao uostalom i sve druge države na svijetu. To je tako jer Kina je velika svjetska radionica u kojoj se gotovo sve proizvodi. Međutim, treba imati na umu da na kontu uvoza iz Kine stoji i repromaterijal koji uvozimo iz Kine, obrađujemo i kao finalan proizvod izvozimo u druge zemlje. Predsjedništvo Bosne i Hercegovine će posjetiti Kinu u aprilu, gdje će učestvovati na Samitu 17+1. Ova Inicijativa za saradnju Kine sa zemljama Centralne i Istočne Evrope je vrlo važna platforma na kojoj možemo razvijati buduću saradnju sa Kinom u oblasti ekonomije. Vrlo je bitno i to što Predsjedništvo dolazi u Peking u punom sastavu i kapacitetu. To će biti snažna poruka u smislu podrške Kini u borbi protiv korona virusa”, rekao je bh. ambasador za AA.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,