Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bećirović i Cvijanović ugostili Čaputovu: Unapređivati ekonomsku saradnju BiH i Slovačke Republike

Preuzmite sliku

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i Željka Cvijanović primili su predsjednicu Slovačke Republike Zuzanu Čaputovu.

Bećirović i Cvijanović su izrazili dobrodošlicu Čaputovoj, istaknuvši da između Bosne i Hercegovine i Slovačke Republike nema otvorenih pitanja, da su bilateralni odnosi dobri i prijateljski, što predstavlja osnovu za dalje jačanje saradnje, u skladu s obostrano izraženim interesima na bilateralnom i međunarodnom planu.

Naglasili su da Bosna i Hercegovina cijeni i pozdravlja konstantnu podršku Slovačke Republike u procesu evropskih integracija, te da na tu podršku računa i ubuduće.

Potvrdili su potpunu i neupitnu opredijeljenost Bosne i Hercegovine za punopravnim članstvom u Evropskoj uniji.

Članovi Predsjedništva BiH zahvalili su predsjednici Slovačke Republike na učešću slovačkih vojnika u EUFOR-ALTEA misiji očuvanja mira u BiH.

Predsjednica Čaputova istaknula je da je jedan od prioriteta Slovačke Republike podrška integraciji Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

Sagovornici su konstatovali da je potrebno raditi na unapređenju ekonomske saradnje između BiH i Slovačke Republike, koja je u posljednje vrijeme u usponu.

Predsjednica Čaputova je iskazala zainteresovanost njene zemlje za veće investiranje u Bosni i Hercegovini.

Na sastanku je iznesen zajednički stav da je potrebno što prije otvoriti ambasadu BiH u Bratislavi, što bi doprinijelo unapređenju međusobnih odnosa i saradnje dvije zemlje u svim oblastima.

Sastanku je u ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića prisustvovao savjetnik Davor Vuletić – saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje