Četvrtak, 29. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Baraković: Osnovne i srednje škole Tuzlanskog kanotna su spremne za uvođenje online nastave

Preuzmite sliku

Zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona na juče održanoj hitnoj sjednici razmatrali su Analizu stanja i poduzimanje konkretnih mjera na području TK u vezi sa pogoršanom epidemiološkom situacijom.

Imajući u vidu pogoršanu epidemiološku situaciju na području Tuzlanskog kantona ministar obrazovanja i nauke u Vladi Tuzlanskog kantona doc. dr. Elvis Baraković informisao je javnost o spremnosti obrazovnih ustanova Tuzlanskog kantona za uvođenje online nastave.

Svoju poruku objavio je i na Facebook stranici koju prenosimo u cjelosti:

Poštovani svi, do ovog momenta Ministarstvo obrazovanja i nauke TK nije dobilo nikakvu preporuku ili naredbu od Kantonalnog kriznog štaba o promjeni trenutnog modela nastave u osnovnim i srednjim školama.

O tome trebamo i moramo slušati struku i onog momenta kad dobijemo upute o eventualnom prelasku na online nastavu (ili neku drugu uputu) po istoj ćemo odmah postupiti.

U nastavku, ako želite, možete pročitati dijelove informacije o spremnosti obrazovnih ustanova Tuzlanskog kantona za uvođenje online nastave koje je Ministarstvo juče dostavilo Skupštini TK.

Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona intenzivno provodi aktivnosti na osiguranju neophodnih sredstava za funkcionisanje ustanova obrazovanja u uslovima pandemije i poštivanju propisanih higijensko-epidemioloških mjera. Tako smo zadužili škole i JU Univerzitet u Tuzli za nabavku dovoljnih količina dezinfekcionih sredstava za ruke i antibakterijskih tečnih sapuna do kraja školske/akademske godine.

Ministarstvo je od Dita Industry Detergent d.o.o. Tuzla zatražilo ponudu sa popustom za nabavku dezinfekcionih sredstva za ruke i antibakterijskih tečnih sapuna, odnosno proizvoda koji nisu predmet Okvirnog sporazuma za nabavku i isporuku materijala za održavanje higijene.

Osim toga, Ministarstvo je upozorilo odgojno-obrazovne ustanove na obavezno pridržavanje higijensko-epidemioloških mjera propisanih naredbama i preporukama federalnog i kantonalnog kriznog štaba.

Također, kantonalna uprava za inspekcijske poslove vršila je nadzor u odgojno-obrazovnim ustanovama o pridržavanju propisanih mjera i provedbi kriznih planova pripravnosti i odgovora na pojavu COVID-19.

Pedagoški zavod Tuzlanskog svakodnevno vrši ažuriranje podataka o broju zaraženih nastavnika i drugih zaposlenika u školama i učenicima, kao i podatke o broju oporavljenih i osoba u kućnoj izolaciji. Podaci su na raspolaganju kantonalnom kriznom štabu.

Ministarstvo je uputilo osnovnim i srednjim školama Tuzlanskog kantona dopis u kojem smo zatražili da škole poduzmu aktivnosti za zakup godišnjeg paketa (domena i hosting) za funkcionisanje Moodle platforme.

Uz dopis dostavili smo ponudu kompanije Letfor d.o.o. Tuzla koja je uključila sniženu tržišnu cijenu od 33% i značajno veći kapacitet od postojećeg (postojeći paket od 100 GB zamijenjen je paketom od 250 GB SSD prostora). Osim toga, redovno smo obavještavali škole na postojanje mogućnosti za uvođenje online nastave i adekvatne pripreme.

Trenutno, sve redovne i paralelne osnovne i srednje škole Tuzlanskog kantona, izuzev privatne i vjerske škole su spremne na potpuno uvođenje online nastave putem Moodle platforme. Privatna i vjerska škola se opredijelila, kao i prošle školske godine, na korištenje drugih alata i aplikacija (Google Classroom i Zoom aplikacije).

Specijalne škole će ukoliko dođe do obustave redovne nastave koristiti druge raspoložive aplikacije, zavisno od mogućnosti učenika.

Online nastava putem navedenih aplikacija bi se realizirala za učenike od petog do devetog razreda osnovne škole i za učenike srednje škole. Kada je u pitanju rad sa učenicima od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, Ministarstvo je kontaktiralo RTV TK o emitovanju „TV škole“, koja je iskazala spremnost o emitovanju sadržaja.

Osnovne i srednje škole Tuzlanskog kanotna su spremne za uvođenje online nastave. Ministarstvo dodatno provodi aktivnosti na osiguranju dodatnog sistema za online podršku školskim administratorima i nastavnicima, status uslugu, online obuku, botzi uslugu i sl. Cilj je da poboljšamo negativna iskustva koje smo imali tokom online nastave u školskoj 2020/2021. godini.

Kada je u pitanju JU Univerzitet u Tuzli i ostale visokoškolske ustanove na području Tuzlanskog kantona, očekujemo da će za kratko vrijeme uspostaviti sistem za realizaciju online nastave, imajući u vidu autonomiju visokoškolskih ustanova, utvrđenu Zakonom o visokom obrazovanju.

Pred početak sjednice Skupštine dobili smo još dvije informacije:

1. Univerzitet u Tuzli je dobio licencu za korištenje platforme za cijeli Univerzitet “G suite for education” za izvođenje online nastave i informacije od ostalih visokoškolskih ustanova da su spremne.

2. Stigla je donacija od UNICEF-a, DeziClor – sredstvo za opštu dezinfekciju koje će se distribuirati osnovnih i srednjim školama. Količina robe je 5 000 litara. Tokom naredne sedmice se očekuje isporuka tečnog sapuna i dezinfekcionih sredstava za ruke.

Poštovani svi, do ovog momenta Ministarstvo obrazovanja i nauke TK nije dobilo nikakvu preporuku ili naredbu od…

Objavljuje Doc. dr. Elvis Baraković, ministar obrazovanja i nauke u Vladi TKČetvrtak, 25. ožujka 2021.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje