Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Banke u BiH opominju klijente zbog pranja novca i finansiranja terorizma

Preuzmite sliku

Mnoge banke u Bosni i Hercegovini obavijestile su ovih dana svoje korporativne klijente da su dužni da ažuriraju dokumentaciju koja predstavlja temelj za identifikaciju klijenata.

Banke od klijenata traže aktualni izvod iz sudskog registra, identifikacijski dokument za vlasnike, zakonske zastupnike ili punomoćnike, kao i posljednje finansijske izvještaje.

Neke banke čak su zaprijetile korporativnim klijentima da će im ukoliko ne ažuriraju dokumentaciju do zadanog roka, a to je 1. avgust, uskratiti provođenje poslovnih transakcija.

Iako neki poslovni subjekti gunđaju zbog obaveza koje su nametnute, a koje iziskuju i troškove (dostavljanje svježeg izvoda iz sudskog registra recimo), kako Indikator.ba saznaje riječ je o nužnim zahtjevima koje banke moraju ispuniti saglasno zakonskim i podzakonskim aktima koji se tiču borbe protiv pranja novca i sprečavanja finansiranja terorizma ( AML).

Naime, ovakva obaveza nametnuta je bankama Odlukom o minimalnim standardima aktivnosti banaka na sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, te na osnovu Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti i Pravilnika o provedbi tog zakona.

Iako i banke nisu sretne zbog aktivnosti koje moraju voditi, iz nekih od njih koje smo kontaktirali kazali su nam da klijenti moraju biti svjesni činjenice da im je povjereno obavljanje zakonom određenih funkcija koje su važne za sigurnost i prosperitet društva, ali koje zahtijevaju višestruke akcije izvan standardnih poslovnih odnosa.

– Klijenti moraju biti svjesni tog razvoja i osigurati potrebnu saradnju, rečeno nam je u jednoj banci.

Općenito, postoji trend stalnog porasta opterećenja obveznika i, posebno, banaka kada je u pitanju sprečavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Sankcije za nepoštivanje opisanih propisa postaju sve ozbiljnije, a za banke, provedba stalno rastućih obaveza identifikacije i izvještavanja troši sve više resursa i stvara povećani pravni i reputacijski rizik.

Stvari se u tom pogledu sve više zaoštravaju u Evropskoj uniji, čiju pravnu stečevinu BiH prenosi u svoje zakonodavstvo kao kandidat za članstvo.

Tako tzv. četvrta i Peta direktiva koje se odnose na režim sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma nameću nove obaveze za banke a uključuju identifikaciju vlasničke, upravljačke i kontrolne strukture pravnih osoba i drugih pravnih aranžmana, te politički izloženih osoba.

To je dodatna obaveza uz onu koji već neko vrijeme nalaže tzv FATCA, obaveza prijavljivanja prihoda američkih državljana. (B.Simić | Indikator.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje