Ponedjeljak, 6. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Alarmantno u Fojnici kod Gacka: Voda i dalje prijeti objektima i stanovništvu

Preuzmite sliku

Rijeka Đeropa se izlila u selu Fojnica kod Gacka i ugrozila brojne stambene objekte, javlja Anadolija.

Iza vatrogasaca, koji su još uvijek na terenu, je teška noć. Voda je ušla u dvije kuće i šest podruma te pričinila veću materijalnu štetu.

Mještani priželjkuju prestanak padavina.

 • “I noćas i 17. decembra voda je ušla u našu kuću. Bilo je grozno. Civilna zaštita, vatrogasci, komšije su došli na vrijeme i pomogli. Laminat se podigao. Prošli put je ušlo kroz temelje i samo poteklo kao izvor niz kuhinju. Ovog puta je bilo nešto manje vode. Civilna zaštita je sve iz prizemlja na vrijeme sklonila. Sada me je strah. Ne izlazi mi sve od noćas iz glave. Prije mjesec sam izašla i u zoru bosonoga dočekala vodu. Hvala Bogu ostali smo prisebni”, kazala je Olga Mučibabić, čija je kuća pretrpjela najveću štetu.

  Stanje je danas mnogo bolje nego što je bilo noćas, navode iz Vatrogasne brigade Gacko. Reagovali su na vrijeme te evakuisali ugrožene građane, čije su stvari iznesene na sprat kuće.

 • “Jutros oko četiri sata Đeropa, koja je u normalnim okolnostima rječica, je potpuno podivljala i u roku od 15 minuta poplavila dva domaćinstva, a da ne govorim koliko je oštećeno pomoćnih objekata, podruma, staja, štala… Situacija je sada bolja, kiša je stala i voda se počela povlačiti u korito”, kazao je Aleksa Vučković iz Vatrogasne brigade.

  Kiša nije napravila probleme samo u Fojnici, već na području cijele općine.

  “Imali smo problema na pojedinim dionicama, odvodi su bili začepljeni pa smo morali evakuisati vozila iz tog dijela. Putna komunikacija prema Nevesinju je bila u prekidu od jutros, jer se bila izlila rijeka Zalomka, u dijelu sela Rilja, a stanje je u ovom trenutku dosta bolje i saobraćaj se odvija, istina otežano. Što se tiče stanja na cesti Gacko – Čemerno – Foča, tu se stalno dešavaju odroni, ali se sve na vrijeme sanira pa možemo reći da je taj put uslovno prohodan”, dodao je Vučković.

  Svi vatrogasci i dalje ostaju na terenu, bez obzira što je iza njih teška i noć bez sna.

  “Prognoze su neizvjesne u ovakvim neprilikama. Neke stvari se ne mogu predvidjeti. Na sreću, sinoć smo predvidjeli te smo ljude na vrijeme evakuisali”, rekao je Vučković.

  Prema prognozama Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske, u određenim dijelovima Hercegovine očekuje se i više od 250 milimetara kiše po metru kvadratnom.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje