Četvrtak, 22. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Akcija “Klaster”: Na privatnim fakultetima dijelili prolazne ocjene onima koji nisu ni dolazili

Preuzmite sliku

Čeka se odluka o pritvoru za uhapšene u akciji “Klaster”. Akcija SIPA-e usmjerena je protiv korupcije u visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini. “Pali” su rektori, dekani, nastavno i vannastavno osoblje sa šest privatnih univerziteta u akciji koju neki već nazivaju najvećom aferom u visokom obrazovanju.

“Klaster” je oborio one koji su na privatnim fakultetima dijelili prolazne ocjene studentima koji nisu ni dolazili na studije, a bili su redovni samo u plaćanju. Lažne diplome pod lupom su Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a u akciji je “palo” 11 imena.

“Aktivnosti se realizuju nakon dugotrajnog sprovođenja istražnih radni zajedno sa SIPA na suzbijanju organizovanog kriminala i sistemske korupcije povezane sa nezakonitim izdavanjem fakultetskih diploma na području Bosne i Hercegovine”, kazao je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Na meti istražnih organa su rektori, dekani, profesori – Zoran Kalinić, Vaso Pajić, Vladimir Stojanović, Vojislav Škrbić, Denis Pracić, Dragan Ilić, Goran Lalović, Dušan Perić, Ljubiša Todorović. Detalje je objavio Inforadar – tri prikrivena istražioca SIPA-e ekspresno su završila fakultete nakon što su kupili diplome. Taj detalj bio je ključni u trogodišnjoj istrazi protiv organizovane grupe, piše N1.

“Dakle, ovim djelovanjem je omogućeno kandidatima prijevremeno, odnosno nezakonito sticanje akademskih zvanja, a sebi i drugim članovima organizovane kriminalne grupe, saradnicima i visokoškolskim ustanovama sticanje protivpravne imovinske koristi u za sada neutvrđenom iznosu”

Broj tako izdatih spornih diploma još nije poznat, a samo Inforadar je došao do broja od 50 od kojih je čak sedam za sanitarne inženjere.

“Ovih 50-ak o kojima se priča, vjerujte da je to samo jedan mali dio toga. To nije više ni javna tajna da se neki od univerziteta o kojima je riječ mogu završiti bez da se pojavite ijednom unutra”, naveo je Almedin Šišić, urednik portala Inforadar.

U okviru istrage SIPA je pretresla 18 lokacija. Uz ostalo, izuzela je 75 personalizovanih studentskih dosijea, matične knjige i dokumentaciju novac u iznosu od 165 hiljada maraka. Istraga se vodi protiv Univerziteta NUBL, UPS, Evropskog univerziteta Brčko, Univerziteta u Travniku, Internacionalnog univerziteta u Travniku i Visoke škole Prometej. Procjene su da bi spisak ustanova mogao biti i duži.

Od šest privatnih visokoškolskih ustanova obuhvaćenih ovom istragom tri su iz Banjaluke odakle institucije danas saopštavaju da stoje na raspolaganju istražnim organima. Iz Inspektorata navode da nemaju elemente za postupanje, iako resorno ministarstvo traži reakciju i od njih, ali i zaustavljanje procesa reakreditacije za one ustanove koje su obuhvaćene istragom.

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje