Subota, 18. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

FBiH novim zakonom će razdvojiti one koji traže posao od onih koji su na zavodu radi osiguranja

Preuzmite sliku

U fokusu rasprave je novo zakonsko rješenje koje bi moglo donijeti značajne promjene na tržištu rada Federacije BiH. Cilj je riješiti dugogodišnje izazove, a jedno od ključnih pitanja je razdvajanje aktivnih tražitelja posla od onih pasivnih.

Predložene promjene idu u korak s unaprjeđenjem cjelokupnog procesa posredovanja u zapošljavanju. Planira se uspostava posebnih evidencija aktivnih i pasivnih tražitelja posla te poboljšanje saradnje između Zavoda, službi za zapošljavanje i udruženja poslodavaca.

Novi zakon također stavlja naglasak na programe obuke, prekvalifikacije i zapošljavanja potrebnih za današnje tržište rada. U tom smislu, Federalni zavod za zapošljavanje već provodi programe poput Obuka za tržište rada 2024., koji obuhvata najmanje 800 nezaposlenih osoba s ciljem poboljšanja njihovog zaposlenja.

Povećanje iznosa naknade u slučaju prestanka radnog odnosa na 60 posto prosječne neto plate te definiranje novih pravila i definicija nezaposlene osobe također su dio predloženih novina.

Cilj ovih zakonskih promjena je olakšati proces zapošljavanja poslodavcima, osigurati bolju vidljivost nezaposlenih osoba potencijalnim poslodavcima te osigurati besplatne i bolje usluge posredovanja u zapošljavanju.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić ističe kako je ovo ključni korak prema poboljšanju tržišta rada i smanjenju stope nezaposlenosti u Federaciji BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje