Utorak, 30. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zloupotreba brenda česta pojava u BiH: Kompanija kopirala poznati sok

Preuzmite sliku

Svi elementi koji su specifični za određeni proizvod služe da on bude prepoznatiljiv na tržištu, te da ga kupac lakše prepozna.

Kultni sok Dvojni C, koji se pije još od davne 1960. godine, dobio je kopiju. Naime, u prometu je sok jednog bh. proizvođača u identičnom ruhu Dvojnog C: ista tirkizna boja, narandža i C vitamin.

Mnogobrojni potrošači su zbunjeni i prevareni. Jer, većina njih kada vidi tirkiznu boju i narandžu u obliku slova C – zna se da je riječ o Fructalovom poznatom soku koji je 60 godina prisutan u skoro identičnom ruhu na prostoru bivše Jugoslavije.

Za mnoge Dvojni C je bio i ostao asocijacija na srećna, bezbrižna vremena i u većini slučajeva po navici uzimaju ovaj, već provjeren proizvod. Zbog toga se dešava da u posljednje vrijeme portošači sve češće zamijene Dvojni C sa jeftinijom kopijom koja se pojavila na tržištu u “preslikanoj” ambalaži.

Prema mišljenju stručnjaka, na sceni je zloupotreba dizajna Fruktalovog decenijama poznatog soka Dvojni C, prenosi Oslobođenje.

  • Jer, dizajn i grafička rješenja su nešto po čemu korisnici ili kupci najbolje zapamte neki proizvod, a u ovom slučaju je vrlo vješto iskopiran dizajn ambalaže soka Dvojni C.

    Svi elementi koji su specifični za određeni proizvod služe da on bude prepoznatiljiv na tržištu, te da ga kupac lakše prepozna. Zbog toga je jasno da je intelektualno vlasništvo u vidu dizajna “neopipljiva”, ali vrlo često i najvrjednija imovina većine kompanija, koja mora biti zakonski zaštićena.

    “Žig je pravo kojim se štiti znak, a koji služi za razlikovanje robe, odnosno usluge jednog učesnika u privrednom prometu od iste ili slične robe/usluge drugog učesnika u privrednom prometu. Žigom se može zaštititi znak koji je prikladan za razlikovanje iste ili slične robe/usluge, i koji se može grafički prikazati. Znak se može sastojati od: riječi, uključujući lična imena, crteža, slova, brojeva, slika, oblika proizvoda ili njihovog pakovanja, rasporeda boja, trodimenzionalnih oblika ili kombinacije tih elemenata”, navode u Institutu za intelektualnu svojinu BiH.

    Zaštita žiga omogućava vlasniku da spriječi neovlaštenu upotrebu i korištenje osnovnih obilježja njegovog proizvoda. Stanje u BiH po ovom pitanju je još poprilično neuređeno: mnogo je subjekata koji nisu zaštitili svoj žig, ali i onih koji se trude da tu situaciju zloupotrijebe.

    Komentarišući slučaj pojave soka sa sličnom ambalažom kao kod Dvojnog C, stručnjak za marketing, Igor Kalaba, navodi da bi se ovdje moglo pronaći nekoliko elemenata koji ukazuju da se radi o zloupotrebi, te pokušaju da se na račun tuđeg renomiranog brenda ostvari zarada.

    “Vaš znak je simbol na osnovu kojeg će vas vaši klijenti odabrati. Po njemu se razlikujete od svojih konkurenata. Danas je ova tema aktuelnija nego ikada: milioni se ulažu u marketing i brendiranje nekog proizvoda, kako bi on postao prepoznatljiv i kako bi se pozicionirao u moru sličnih. Ta ulaganja nisu slučajna, ona su zasnovana na detaljnoj analizi ponašanja kupaca, odnosno korisnika. Dokazano je da dizajn prvo proda proizvod, a na drugom mjestu je kvalitet istog, zbog kojeg kupci stvaraju vjernost i naviku kupovanja.”

    Iako, vidimo, postoji pravni okvir i intstitucije koje se bave tom problematikom, zaštita žiga, odnosno intelektualne svojine, je u BiH i dalje izuzetak, a ne pravilo. Jedinu korist u svemu tome imaju maliciozni subjekti, koji neće propustiti priliku da nekažnjeno zloupotrebljavaju kultne brendove i njihove oznake. (Oslobođenje.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje