Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zbog slabog odziva odgođena osnivačka skupština novog udruženja vozača

Preuzmite sliku

Osnivačka skupština novog udruženja vozača kamiona međunarodnog transporta za područje cijele BiH nije održana.

U Zenici, gdje je održan sastanak, nije pristigao dovoljan broj vozača te se nije moglo punopravno odlučivati.

Prema riječima jednog od inicijatora sastanka Damira Bečovića, u međunarodnom transportu učestvuje više od 600 preduzeća s oko 6.000 voznih jedinica te između 7.000 i 8.000 vozača, ali ih je u Zenicu danas došlo tek 20-ak. Dogovoreno je samo da će osnivačku skupštinu ponovo pokušati organizovati za mjesec, prenosi Fena

“Činjenica da imamo Zakon o međunarodnom cestovnom prometu iz 2001. godine te da od tada nije bilo izmjena i dopuna tog zakona, dovoljno govori o potrebi hitnog djelovanja. Jer, imamo evidentan problem odlaska vozača iz BiH, a što će tek kulminirati. Naša procjena govori da ljudi ne odlaze zbog finansija, nego zbog barijera u svakodnevnom radu”, rekao je Bečović.

Ističe da je jedan od većih problema i spora procedura carinskog nadzora. Odnosno, preduga čekanja na graničkim prelazima.

Upravo zbog toga, oni traže bolje uslove za vozače na carinskim terminalima. Smatraju kako bi formiranjem novog udruženja mogli pristupiti i sistemskom rješavanju svog statusa, uz partnerski odnos s nadležnim državnim institucijama. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje