Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Za četiri godine magistrala do Neuma (VIDEO)

Preuzmite sliku

Stanovnici Neuma, jedinog bosanskohercegovačkog grada na moru, više od 30 godina čekaju izgradnju magistralnog puta koji bi ih povezao s ostatkom države. Sada putuju ili preko Hrvatske, ili preko Svitave, lošeg puta koji bi većina rado izbjegla. U iduće četiri godine to bi se konačno moglo promijeniti, javlja reporterka Al Jazeere Nataša Kovačev.

Sezona je počela. Kojim će putem stići do bosanskohercegovačkog primorja – turisti mogu birati. Privrednici i trgovci – ne. Ivica Krmek je suvlasnik ribogojilišta u Neumu. Ribu i školjke prodaju isključivo na domaćem tržištu, pa ih kombijem prevoze u Mostar, Sarajevo i sve do Tuzle i Banje Luke.

“Preko brda Svitava, Čapljina, pa dalje.”

– Nema drugi put?

“Pa ima kroz Hrvatsku, al tu se ne može. Tamo može ići prazan auto, ali s robom ne može ići”, kaže Krmek.

Magistrala koja to nije

Nedovoljno širok za mimoilaženje, pun rupa i nepreglednih krivina – put preko Svitave. I na njemu zaboravljena naselja neumskog zaleđa. Ovuda je nekada prolazila pruga. Bilo je ljudi, u školu je išlo 800 učenika. Onda su vozovi prestali da saobraćaju, a ljudi su otišli. Oni koji su ostali i dalje čekaju. Pavo Kuzma, 48-godišnjak iz Stoca, kaže – otkad zna za sebe.

“Neće biti izgrađen dok sam ja živ.”

– Zašto to mislite?

“Pa zato što su svi projekti koji su bili propali, pa će i taj“, kaže Kuzman.

Ovaj je pravac još prije rata proglašen za magistralni put, međutim, već 30 godina na to uopće ne liči. Još 2005. godine napravljen je pomak. Izgrađeno je blizu šest kilometara ceste, ali je onda sve ponovo stalo. Sada najavljuju da bi se građevinske mašine ovde mogle naći najesen. Obećanje su čuli mnogo puta i u općini Neum, ali veruju da je sada drugačije.

“Ovo je zadnji pokušaj da se to izgradi. Ta cesta bi povezala Neum s unutrašnjosti i riješila problem izoliranosti građana Neuma. Pogotovo od ulaska Hrvatske u Europsku uniju, otkada smo izolirani sa svake strane”, kaže Mirko Pavlović iz Općinskog vijeća Neum.

Osiguran kredit

Općine Neum i Stolac proglasile su magistralni put projektom od javnog interesa i time osigurale da njegovu izgradnju ne mogu zakočiti problemi s eksproprijacijom zemljišta ukoliko se pojave, objašnjava Pavlović. Sada je na potezu preduzeće Ceste Federacije, gdje kažu – završava se projektna dokumentacija za tunel “Žaba”, dug 900 metara, koji će, zajedno s dionicom od Neuma do Babinog dola, najprije graditi.

Ukupno 40 miliona eura osigurano je iz kredita Evropske investicione banke i Svjetske banke za cijeli put, dug 39 kilometara. Sada čekaju potvrdu da će moći računati na novac od akciza na gorivo.

Više u videosnimku… (Al Jazeera)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,