Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vodič kroz izgradnju FNE za vlastitu potrošnju uz Hifa-Oil i ProCredit Bank u Bijeljini

Preuzmite sliku

Kompanija Hifa-Oil i ProCredit Bank organizuju drugi u nizu događaj pod nazivom “Energetska neovisnost: Vodič kroz izgradnju FNE za vlastitu potrošnju”.

Događaj će biti održan u četvrtak, 28. marta 2024. godine, u Bijeljini a ima za cilj učesnicima osigurati korisne informacije o izgradnji i načinima finansiranja izgradnje FNE za vlastitu potrošnju. Za učešće u događaju se mogu prijaviti svi zainteresovani pojedinci i kompanije koji razmišljaju o vlastitom izvoru električne energije.

“Nakon prvog događaja, održanog u Tešnju sredinom februara ove godine, shvatili smo da smo da postoji veliki interes javnosti za ovu temu. Vodič se pokazao izuzetno korisnim jer nudi sve informacije na jednom mjestu: kako započeti projekt, kako ga finansirati i pristupiti izgradnji te, na kraju, šta očekivati od izgrađene FNE i u kojem realnom roku će se investicija isplatiti.

Hifa-Oil ima iskustvo od preko 50MW izgrađenih FNE širom BiH po principu „ključ u ruke“ i vrši otkup struje od preko 500 elektrana na obnovljive izvore, dok ProCredit Bank ima posebne kreditne linije samo za ove namjene i prva je banka koja je ponudila ovakvu vrstu finansiranja i savjetovanja. Udruženi kroz ovaj projekt želimo podijeliti korisna znanja stručnjaka koji će biti prisutni na događaju, kao i iskustva kompanija koje su već implementirale FNE u svom poslovanju“, poručili su organizatori događaja.

 • Izgradnja fotonaponskih elektrana za vlastitu potrošnju donosi kompanijama brojne prednosti. U izazovnim vremenima rasta cijena električne energije, vlastite FNE mogu biti značajan izvor ušteda u potrošnji kroz postizanje određenog stepena neovisnosti o energetskim kompanijama. Dugoročno, vlastite FNE predstavljaju korisnu investiciju i u smislu smanjenja negativnog utjecaja na okoliš te u postizanju visokih standarda energetske efikasnosti, što će kompanijama donijeti i manje takse na CO2 emisiju u budućnosti.

  O ovim temama će na događaju govoriti brojni stručnjaci iz oblasti obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti te predstavnici kompanija kroz vlastite primjere iz prakse. U okviru događaja održat će se i panel diskusija koju će voditi Aleksandar Jegdić, sekretar Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske.

  Događaj „Vodič kroz izgradnju FNE za vlastitu potrošnju“ u Bijeljini se održava 28.03.2024. godine, u terminu od 10 do 14 sati u Etno selu Stanišići, na adresi Pavlovića put 32.

  Nakon Bijeljine, događaj će biti organizovan u nekoliko gradova širom BiH: u Visokom 18. aprila, Živinicama 16. maja, a u Bosanskoj Krupi 29. maja.

  Svi zainteresovani za učešće se mogu prijaviti putem forme na ovom linku. Broj prijava je ograničen na 100 osoba, a rok za prijave je 27. mart.

  Sve dodatne informacije o događaju možete dobiti od organizatora putem elektronske pošte directinfo@procreditbank.ba ili info@hifaoil.ba.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje