Nedjelja, 28. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Visoke cijene stanova motivirale su mlade ljude da prave kuće

Preuzmite sliku

“Paprene” cijene stanova motivirale su mlade ljude u pojedinim gradovima RS-a da se sve češće odlučuju za kupnju zemljišta i izgradnju kuća.

Ovaj trend je u Banjoj Luci već uvelike uzeo maha, a jedan od razloga je i činjenica da su za mnoge stambeni krediti krajnje nepovoljni, pa i nedostižni, tako da prelaze na plan B, a to je podizanje vlastitog krova nad glavom, korak po korak.

Banjalučanin Nemanja M. i njegova supruga nedavno su postali roditelji. Nakon dugogodišnjeg podstanarskog života, u posljednje vrijeme uvelike razmišljaju o stambenom zbrinjavanju.

– Dvije opcije su otvorene. Prva je da kupimo stan, što je u današnje vrijeme misaona imenica. Podignete kredit i na to imate ogromnu kamatu, a za taj novac možete kupiti tek 30-40 kvadrata, što je nepovoljna opcija. Zbog toga razmišljamo o drugom načinu rješavanja stambenog pitanja – kazao je za Nezavisne Nemanja.

Prema njegovim riječima, ta druga opcija podrazumijeva kupnju kuće jer to ima brojne prednosti.

– O tome sve više razmišljamo. Angažirali bismo tvrtku koja bi uradila kuću po sustavu “ključ u ruke”. Kuća, kad bolje razmislimo, ima puno više prednosti u odnosu na stan. Imate svoje dvorište, primjera radi. To je puno bolje nego da budete zatvoreni po cijeli dan u četiri zida – kaže Nemanja.

Iz banjalučkih agencija za nekretnine kažu da primjer ovog mladog bračnog para nije jedini. Naprotiv, sve više je mladih koji se, umjesto stanova, odlučuju za gradnju kuće.

Leonard Samardžija, vlasnik Agencije za posredovanje u prometu nekretnina “VHS-Trade” Prijedor, kaže da se i na području ovog grada primijeti blago povećanje zanimanja mladih za gradnju kuća, ali ne koliko u Banjoj Luci.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,