Utorak, 5. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Uručene medalje za najbolje medove na Sajmu pčelarstva u Gradačcu

Preuzmite sliku

Na 5. međunarodnom sajmu pčelarstva u organizaciji Udruženja pčelara „Pčela“ Gradačac, dodjeljenja su priznanja i medalje za kvalitet ocjenjenih medova. Hemijska i senzorna analiza dostavljenih uzorka vršena je na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Tuzli. Uručeno je 189 medalja i dodijeljeni pehari za najkvalitetnije medove.

– Uzorci meda dostavljeni su od pčelara sa područja Bosne i Hercegovine, susjedne Hrvatske i Crne Gore. Značaj sajma pčelarstva je promocija pčelarskih proizvoda. Da se posjetioci sajma ali I naši sugrađani upoznaju sa upotebom i konzumacijom pčelarskih proizvoda. Naši sajmovi mogu doprinijeti što boljoj promociji, ali i da građani uzimaju med od pčelara i na taj način izbjegnu patvoreni med koji nam je sumnjivog kvaliteta, a znamo da ga na teritoriji Bosne i Hercegovine ima prilično dosta, rekao je Mirsad Delibašić, predsjednik Udruženja pčelara ‘’Pčela’’ Gradačac.

Nikola Gvozdenović iz Bara (Crna Gora) ima najbolje ocijenjeni med na ovogodišnjem sajmu pčelarstva u Gradačcu.  Prvo mjesto u kategoriji lipov med osvojili su Samid Omerčić i Senad Bristrić iz Mionice kod Gradačca. Pehar za najbolje ocijenjeni kestenov med pripao je Salem Poriću iz Bužima, a prvo mejsto u kategoriji cvijetni med osvojio je Hasan Huseinagić iz Ledenica (Gradačac). U kategoriji bagremov med najbolje ocijenjen je uzorak Ruzmira Hodžića iz Zelinje Srednje, a pehar za livadski med dobio je Mirsad Suljić iz Vučkovaca.

Na Sajmu pčelarstva održano je stručno predavanje za pčelare. Gost predavač bio je Rasim Porić iz Bužima koji je govorio na temu ‘’Uslovi za kvalitetno zimovanje pčela, sređivanje plodišta, zalihe i kvalitet hrane. ‘’

– Nakon prosječno dobre sezone, upoznali smo pčelare sa nekim aktivnostima gdje su prisutni mogli da čuju kako i na koji način uzimiti svoje pčelinjake, da bi pčele uspješno prezimile i dočekale sljedeću sezonu, rekao je Porić.

Na sajmu je predstavljena i sms vaga, uređaj koji omogućuje pčelarima da u bilo kojem trenuku mogu izmjeriti prinos meda u košnicama, ali i dobiti podatke kao što su pozicija vlažnost i temperature vazduha, temperature unutar košnice i obavještenja o bezbjednosti pčelinjaka.

Na sajmu pčelarstva “Gradačac 2022.”, koji je podsajamska manifestacija 49. Međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije u Gradačcu, učestvovalo je tridesetak izlagača, pčelara i proizvođača pčelarske opreme iz Bosne i Hercegovine i susjednih država. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,