Subota, 4. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Uništeni zasadi jagoda u Čeliću

Preuzmite sliku

Sezona jagoda u punom je jeku, ali proizvođači ove godine nisu optimisti. Nakon dobrog početka sezone, kišni i oblačni maj otežao je sazrijevanje jagoda, a u pojedinim dijelovima zemlje uništeni su kompletni prinosi.

Više od polovine stanovnika majevičke Opštine Čelić bavi se proizvodnjom jagoda. Ove godine, umjesto na policama marketa i pijaca, jagode su ostale na njivama, uništene zbog jakih kiša.

“Treći put pravim plastenik, više ga neću ni dirati, ako ode ode. Poljorivreda to nam je oslonac života, grana” – kaže za BHRT Vehid Karasuljić, proizvođač jagoda.

“Čekamo samo da se to prosuši da to skidamo, sklanjamo, oremo, pripremamo se dalje šta da radimo” – dodaje Samir Karasuljić, proizvođač jagoda.

U nešto boljoj situaciji su proizvođači u Semberiji. Sezona je, kako kažu, počela dobro, ali je nedostatak sunca uzeo danak.

“Ove godine je dosta dobro što se tiče roda, ali nismo još podvukli crtu.Malo je sad to dobilo i mirisa i ukusa do prije desetak dana to nije bilo ni mirisa i ukusa, ali unazad desetak dana vidim i veću potražnju za sokove,džemove” – istakao je Đorđe Vakčić, proizvođač jagoda.

Ipak, s obzirom na to da su u jeku sezone, potražnja za domaćim jagodama je ogromna.

“Što se tiče proizvodnje, nisu neki povoljni uslovi za njen rast i razvoj.Mi našu jagodu stvarno možemo da plasiramo na tržište da ih imamo u većoj količini i da je prinos bio onakav kakav smo planirali bilo bi idealno, ali pokušaćemo da se izborimo, nije još uvijek kasno” – smatra Ljiljana Janković, agronomistica.

Pored vremenskih uslova, na ovu proizvodnju odražavaju se i globalni ekonomski uslovi, jer su cijene repro materijala u odnosu na prošlu godinu sada veće od 50 do 300 posto.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,