Četvrtak, 28. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Udruženje banaka BiH: Mjere olakšica u otplati kredita za građane i kompanije pogođene krizom

Preuzmite sliku

Udruženje banaka BiH saopćilo je da je u intenzivnom kontaktu sa svim relevantnim institucijama u Bosni i Hercegovini od kojih prikuplja podatke o privrednim granama i pojedincima koji su pogođeni krizom, a sve u namjeri da bankama članicama omogući koordinaciju neophodnih aktivnosti usljed novonastale situacije uzrokovane pandemijom COVID 19, javlja Anadolu Agency (AA).

“Inicijalne mjere podrške koje će banke obezbijediti će trajati minimalno tokom perioda trajanja stanja nesreće, a dalje se mogu produžavati, ukoliko se vanredno stanje nastavi. Za pravna lica na raspolaganju će biti različite mjere određene u skladu sa individualnim potrebama klijenata. Sve kompanije koje su direktno pogođene krizom, kao i one gdje je utjecaj krize manji ili će naknadno nastati, će imati mogućnost podnošenja zahtjeva za neku od mjera olakšica. Realizaciju mjera banke će obavljati direktnom komunikacijom nadležnih bankarskih službenika, zaduženih za vođenje poslovnog odnosa sa klijentom – pravnim licem“, navodi se u saopćenju.

U saopćenju se dalje navodi da će banke za fizička lica obezbijediti privremeni moratorij ili drugu posebnu mjeru na kreditne plasmane svim pojedincima koji su pogođeni nastalom situacijom te se pojašnjava da su to klijenti kojima su smanjenja primanja, ugrožena stabilnost primanja, te samim tim i kapacitet otplate kreditnog zaduženja.

“I za fizička i za pravna lica, mjere relaksacije će se odobravati po ubrzanoj proceduri i uz minimalnu dokumentaciju i učinit će se sve da se maksimalno obezbjede mogućnost realizacije mjera i bez dolaska u banku“, navodi se u sapćenju.

Konkretne upute će biti dostupne na web stranicama banaka od 3. aprila, uključujući sve kanale komunikacije koji će se koristiti (telefon, mail , SMS, viber i sl), kako bi se povećao kapacitet i brzina obrade.

Banke neće naplaćivati dodatne troškove u periodu mjera, niti naknade za modifikacije postojećih kredita.

“Banke u Bosni i Hercegovini će nastaviti aktivno pratiti situaciju, djelovati na najbolji mogući način u interesu svojih klijenata i pružiti im adekvatnu pomoć, kako bi zajednički premostili krizu izazvanu pandemijom COVID 19“, poručili su iz Udruženja banaka BiH. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje