Utorak, 30. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Tuzli obilježena 38. godišnjica otvaranja ”Dite”: Pokazali da znamo, možemo i hoćemo (FOTO)

Preuzmite sliku

Skromnom svečanošću radnici tuzlanske ˝Dite˝ danas su obilježili 38 godina od početka rada ove fabrike. Optimizam se vratio u nekada vodeću tvornicu deterdženta, u kojoj su nakon čišćenja zahrđalih mašina, radnici nedavno od starih zaliha materijala počeli ponovo proizvoditi tečne deterdžente, piše Anadolu Agency (AA).

  • dita-obiljezena-38-godisnjica-otvaranja-fabrika009-20150626
  • Fadil Gutić u ˝Ditu˝ je došao prije nego što je tvornica počela sa radom, a danas je, nakon više od 39 godina, ispraćen u penziju.

    ˝Počeli smo s radom 1976. godine, ali je zvanična proizvodnja krenula 1977. Lijepo se radilo i proizvodilo. Deterdženti su bili visokog kvaliteta. Onda je došao rat, pa je poslije bilo mnogo muke i nakon rata. Prije tri godine prestali smo raditi, jer je sve ukazivalo na to da se fabriku želi upropasti. Početkom mjeseca pokrenuli smo proizvodnju i građani su nam pružili ogromnu podršku. Mi, radnici, izborili smo se za svoja radna mjesta i iako mi nije uplaćeno pet godina radnog staža, ja danas idem u prijevremenu penziju˝, izjavio je Gutić, koji je radio na održavanju mašina.

  • dita-obiljezena-38-godisnjica-otvaranja-fabrika007-20150626
  • Kada je prije 27 godina Admir Bečić počeo raditi, dužnost mu je bila da pakuje praškaste deterdžente, koji se trenutno, zbog oštećenja u proizvodnim sistemima, ne proizvode. Bečić je premješten na pakovanje tečnog deterdženta za suđe ˝3 DE˝.

    ˝Dobili smo sredstva za topli obrok i prevoz, odnosno da bismo mogli doći na posao i da ne budemo gladni dok radimo. Radno vrijeme počinje u sedam i, po potrebi, nije nam teško raditi ni do 19 sati. Zadovoljni smo, a od 1. jula se nadamo i plaćama. Apsolutno sam uvjeren da za ˝Ditu˝ dolaze bolji dani˝, smatra Bečić.

  • dita-obiljezena-38-godisnjica-otvaranja-fabrika002-20150626
  • Iako je od marta ove godine fabrika u stečaju, radnici se nadaju da će nastaviti sa radom.

    ˝Fabrika radi i naš san je ispunjen. Očekujemo razumijevanje od Skupštine povjerilaca, koja će biti održana za četiri dana. Pokazali smo da znamo, možemo i hoćemo raditi i mislim da niko nakon ovoga neće doći i negirati sve naše napore˝, istaknula je Emina Busuladžić, članica Sindikata ˝Dite˝, koja se početkom sedmice vratila iz Grčke, gdje je na poziv grčkih privrednika govorila o ˝Ditinom˝ jedinstvenom primjeru, te mukotrpnoj borbi za radnička prava.

  • dita-obiljezena-38-godisnjica-otvaranja-fabrika006-20150626
  • Ona je podsjetila da su radnici koji ne dobivaju plaću i kojima godinama nije plaćen radni staž, bez naknade tri godine čuvali fabriku kako mašine i imovina ne bi bili pokradeni. Nedavno su se odlučili da ponovo pokrenu proizvodnju, a ruku spasa pružile su im brojne kompanije, kao i građani. Kada su se ˝Ditini˝ proizvodi našli na policama marketa, uslijedila je neviđena euforija kupaca, koji su u rekordnom roku pokupovali izložene deterdžente.

    ˝Dali smo ljudima ono što im je potrebno u ovom teškom vremenu, a to je nada˝, zaključila je Busuladžić. (AA)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,