Srijeda, 28. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Sloveniju ove godine otišlo više od 12.200 radnika iz BiH

Preuzmite sliku

Odlazak radne snage iz BiH dobija na zamahu, a za osam mjeseci ove godine tržište Slovenije ojačano je sa čak 12.257 domaćih radnika, a Njemačke sa 463 medicinara.

U Agenciji za rad i zapošljavanje BiH koja posreduje u zapošljavanju domaćih radnika u pomenute dvije zemlje navode da je u te dvije države ove godine otišlo više radnika nego lani.

– Za isti period prošle godine u Sloveniju je otišlo 11.879 naših radnika, a u Njemačku njih 360. Nismo posredovali pri zapošljavanju u druge države – kazali su u Agenciji za rad i zapošljavanje.

Na sajtu pomenute agencije svakodnevno se objavljuju oglasi Zavoda za zapošljavanje Slovenije u kojima traže vozače, kuhare, konobare, zidare ali i ostale zanatlije na domaćem tržištu.

Jedan od građana BiH koji je trbuhom za kruhom otišao u Sloveniju, tačnije u Ljubljanu, jeste i Dragan M. koji je ispričao da je ostavio porodicu jer u svojoj zemlji ne može zaraditi za pristojan život.

– Radim kao vozač. Na neki način natjeran sam da odem, jer sa platom koju nude kod nas moja porodica i ja ne možemo sastaviti ni 15 dana kako treba. Od kuće sam udaljen hiljade kilometara, ali bar ovdje mogu zaraditi dovoljno novca i obezbijediti svojoj djeci sve što treba.

Dolazim na svakih sedam dana ili 15 dana – ispričao nam je Dragan i otkrio da njegova mjesečna plata iznosi od 2.600 do 2.700 eura.

Navodi da njegova firma Kristl transport iz Velike Račne kod Ljubljane zapošljava oko 65 vozača te da je većina šofera sa područja bivše Jugoslavije.

– Od toliko vozača samo su dva državljana Slovenije.

Vozimo uglavnom po Evropi. Prevozimo razne vrste robe. Prošle sedmice dovezao sam sanduke iz Poljske u Ljubljanu, a sada sam već u Njemačkoj gdje bi trebalo da natovarim pijesak i da ga dovezem u Sloveniju. Iduća adresa mi je Moldavija. Naravno, prije te rute, svratiću kući za vikend da vidim svoje – priča Dragan M. i dodaje da život vozača nije lak, jer i spava i jede u kamionu pet dana u sedmici.

Pored Agencije za rad i zapošljavanje BiH veliki broj domaćih radnika i samostalno pronalazi posao u zemljama širom Evrope.

– Mnogi ljudi preko rodbine, ali i kolega iz inostranstva pronalazi posao u Sloveniji, Njemačkoj, Italiji ali i drugim državama širom svijeta. Sigurno u BiH sada već nema nijedno domaćinstvo iz kojeg neko nije pronašao posao u inostranstvu – naveli su u agencijama za posredovanje pri zapošljavanju, izvještava Glas Srpske.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,