Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

U BiH 90 hiljada nepismenih, a kompjuter i internet su totalna nepoznanica za 1,2 miliona građana BiH

Preuzmite sliku

Obrazovano stanovništvo odraz je države. U 21. stoljeću Bosna i Hercegovina se suočava s ozbiljnim problemom.

Prema podatcima Agencije za statistiku u BiH živi oko 90.000 nepismenih osoba! Bosna i Hercegovina ima najvišu stopu nepismenih u regiji. Slika je još sumornija ako se ima u vidu da je još veći broj ljudi funkcionalno nepismeno i da nije u stanju, između ostalog, koristiti najmodernije informacijske tehnologije.

Među nepismenima više žena nego muškaraca

Studija o mladima BiH 2018/2019, pokazala je da samo 13% mladih u BiH ima univerzitetsku diplomu, 50% trogodišnje srednje obrazovanje, a čak 4% mladih nema nikakvo formalno obrazovanje.

Ista studija kaže da skoro svaka druga mlada osoba ostane na trogodišnjem srednjem obrazovanju ili nižem. To znači da je BiH daleko ispod prosjeka Evropske unije.

-Svaka 4 osoba u BiH prerano napušta obrazovni proces. Finansijski problemi su glavni razlozi, a samo 7% učenika i studenata prima neku stipendiju, obično od 100 do 200 maraka. Veliki je postotak i onih koji nikada nisu bili u inostranstvu u svrhu visokog obrazovanja, a čak 99,5% njih nije otišlo van BiH na dalje usavršavanje. Zabrinjavajuće je i to da 46,5% mladih nikad nije prošlo praktični dio, odnosno pripravnički – piše u studiji.

Zabrinjavajući je podatak da je u Bosni i Hercegovini čak pet puta više nepismenih žena nego muškaraca.

U BiH je skoro 40 posto stanovništva, ili više od 1,2 miliona bh. građana starijih od deset godina, informatički nepismeno, odnosno ne zna koristiti kompjuter niti internet.

Reforma obrazovanja neophodna

Bez obzira da li neko smatrao da je postotak nepismenih visok ili nizak, svakako se radi o problemu koji se ne smije ignorisati, jer se radi o ljudskoj egzistenciji i funkcionisanju unutar društva. Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine navelo je da je neophodna reforma svih nivoa obrazovanja kako bi se osigurala pismenost koja ne znači samo sposobnost čitanja i pisanja, a sve to da bi ispratili standarde Evropske unije i savremenog svijeta. Promovisanje znanja kao društvene vrijednosti mora biti najviši prioritet bh. Društva, piše Dnevni list.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje