Srijeda, 1. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tuzlanska firma kupila zaplijenjenu imovinu gračaničkog Olimpa

Preuzmite sliku

Kompanija Interkonzum d.o.o. Tuzla kupila je zaplijenjenu nepokretnu i pokretnu imovinu modne konfeekcije Olimp Gračanica koja se nalazi u stečaju osim garaže površine 320 m2, saznaje Indikator.ba.

Interkonzum je kupio imovinu koja je činila je jednu cjelinu, uključujući upravnu zgradu sa ostalom imovinom koju je Porezna uprava Federacije BiH zaplijenila radi naplate dugova. Imovinu je Porezna uprava prodavala po cijeni od 8.866.323,18 KM.

Prema navodima stečajnog upravnika Olimp po osnovu javnih prihoda Poreznoj upravi duguje 4.535.279,77 KM, a ima i ostale obaveze iznosu od 376.120,00 KM.

Imovina je prodata 20. januara i predata u posjed kupcu, a dato je rješenje i za prodaju imovine u k.o. Gračanica, koju čine garaže, poslovna zgrada u privredi, površine 320 m2.

Ova nekretnina opterećena je sa pet zakonskih hipoteka u korist Porezne uprave, a prema posljednjoj upisanoj zakonskoj hipoteci radi naplate duga javnih prihoda u iznosu od 11.249.141,61 KM.

Fabrika modne konfekcije Olimp godinama ne radi, a 10. jula 2023. godine pokrenut je prethodni postupak radi utvrđivanja uslova za otvaranje stečajnog postupka. Međutim, u kasnijoj prococeduri niko nije predložio otvaranje stečaja i dostavio dokaz o uplati predujma troškova radi vođenja stečajnog postupka.

Olimp je privatiziran 2002. godine, a prvi problemi su se počeli nazirati godinu dana kasnije od kada je blokiran gavni račun društva.

Kompanija Interkonzum Tuzla bavi se iznajmljivanjem i upravljanjem vlastitim nekretninama ili nekretninama uzetim u zakup, a u vlasništvu je austrijske firme DV ALPHA GMBH. Ima sjedište na adresi Bosanska poljana, gdje je i sjedište Binga.

Nedavno se pridružila firmi Green City Sarajevo koju je osnovao Nedim Čaušević, vlasnik Teleoptica sa kojim dijeli po pola vlasništva.

Ova kompanija realizuje luksuzni kompleks Green City u naselju Pofalići u Sarajevu.

Interkonzum je u 2022. godini imao prihode od 1,77 miliona KM i dobit od 630,2 hiljade KM. Raspoalagao je stalnim sredstvima u iznosu od 23,5 miliona KM.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,