Utorak, 30. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Turski ministar ekonomije u Sarajevu: Vrijeme je da naši investitori počnu poslovati u BiH

nihat-Zeybekci-aa picture 20140410 2040856 high-640x426
Preuzmite sliku

Moj zadatak kao ministra ekonomije Republike Turske jeste da podstaknem izvoz iz Turske u druge zemlje, ali sam sada u Bosni i Hercegovini kako bih podstakao izvoz iz BiH u Tursku, poručio je danas u Sarajevu ministar ekonomije Republike Turske Nihat Zeybekci, javlja Anadolu Agency (AA).

Obraćajući se na svečanoj dodjeli prvog zajedničkog certifikata kojeg dodjeljuju Turski institut za standardizaciju (TSE) i Institut za standardizaciju Bosne i Hercegovine (BAS) na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu, Zeybekci je kazao kako je u BiH došao kako bi pomogao da investitori iz Turske počnu poslovati i investirati u BiH.

“Mislim da je ovo jedan veoma značajan pokazatelj našeg drugačijeg odnosa prema BiH. Ja sam uvjeren da ćemo biti uspješni u tome. Biće veoma značajan svaki korak koji zajedno budemo činili u standardizaciji, certifikaciji, a posebno sa zajedničkim certifikatima. To će biti značajan poticaj za investitore iz Turske, koji će im pružiti sigurnost”, rekao je ministar Zeybekci.

Prošlo vrijeme sentimentalnih govora

Certifikati koje budu izdavali TSE i BAS u saradnji će otkloniti sve nedoumice kod investitora iz Turske, kazao je Zeybekci, te im pružiti sigurnost.

“Mislim da ovdje prenosim želju i predsjednika Republike Turske, premijera, Vlade, svih biznismena, privrednika, industrijalaca iz Republike Turske da je prošlo vrijeme osjećajnih sentimentalnih govora i da je došlo vrijeme da se konkretnije radi”, poručio je Zeybekci.

U saradnji Turskog instituta za standardizaciju (TSE), Instituta za standardizaciju Bosne i Hercegovine (BAS), i uz koordinaciju fondacije Sedef Bosnia, danas su dodijeljeni prvi zajednički certifikati Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS), jednoj kompaniji iz Tešnja, kao i halal certifikat restoranu IUS-a.

Predsjednik fondacije Sedef Bosnia Hasan Topaloglu kazao je kako akademici i radnici Internacionalnog univerziteta u Sarajevu nastoje poboljšati ekonomiju Bosne i Hercegovine.

“Danas će prvi put u istoriji jedan univerzitet u Bosni i Hercegovini dobiti ovakav certifikat, a restoran našeg univerziteta halal certifikat. Veoma sam sretan i zahvalan kada govorim o ovome”, istakao je Topaloglu.

Direktor Instituta za standardizaciju Bosne i Hercegovine (BAS) Aleksandar Cincar istakao je kako je TSE njihova partnerska institucija iz Turske, a ujedno i jedna od vodećih svjetski priznatih certifikacionih kuća.

“TSE nama kao ravnopravan partner pomaže da se BAS osposobi i održi certifikaciju sistema. Današnjom ceremonijom želimo pokazati da smo spremni da ozbiljno radimo ovaj posao. Certifikacijom se direktno obezbjeđuje prisustvo kvalitetnijih i sigurnijih proizvoda na bh. tržištu. Ovim aktivnostima želimo zaštititi naše potrošače te se uvode međunarodno priznate i usvojene pozitivne poslovne prakse u naše institucije, vodi se računa o zaštiti životne sredine, informacija, bezbjednosti i zaštiti ljudi na radu”, rekao je Cincar.

U nekoliko proteklih godina Turski institut za standardizaciju (TSE) je potpisao sporazume o saradnji sa mnogim institucijama za standardizaciju na Balkanu, Bliskom istoku i Africi, rekao je direktor TSE Hulusi Senturk.

“Certifikati koje ćemo danas dodijeliti prvi su koji se dodjeljuju u saradnji sa drugim institutom van Turske. Ujedno, prvi put van naše zemlje dodjeljujemo halal certifikat, i to restoranu Internacionalnog univerziteta u Sarajevu”, kazao je Senturk. (Izvor/Foto: AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,