Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Trgovinska razmjena RS i Srbije u 2014. iznosila 610 miliona eura

Preuzmite sliku

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić i ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Snežana Bogosavljević – Bošković ocijenili su danas u Banjaluci da intenzivirana saradnja dva ministarstva daje pozitivne rezultate.

  • Stevo-Mirjanic-Snezana-Bogosavljevic-Boskovic
  • “Kao rezultat saradnje koja je posebno intenzivirana u prethodnoj godini, povećan je izvoz između Republike Srpske i Srbije, odnosno spoljnotrgovinska razmena koja je u prošloj godini iznosila 610 miliona evra, iz Srbije u RS je izvezeno 405 miliona, a iz RS u Srbiju 204 miliona evra”, kazala je Snežana Bogosavljević – Bošković.

    Osim ministara, danas su se sastali i njihovi saradnici koji su razmijenili mišljena i iskustva i dogovorili dalje korake u saradnji dva ministarstva. Zajednički cilj ministarstava RS i Srbije je zajednička proizvodnja i nastupi na trećim tržištima. Prema riječima Mirjanića, teme razgovora bile su oblast poljoprivrede, veterinastva, vodoprivrede i šumarstva. Razgovarano je i o tome kako povećati proizvodnju finalnih proizvoda srodnim djelatnostima, o ulozi veterinarstva u razvoju poljoprivrede, saradnji u oblasti sprečavanja zaraznih bolesti.

  • novac
  • Mirjanić je istakao da kada je u pitanju oblast vodoprivrede narednih dana će zajednički tim ministarstava i vodoprivrednih preduzeća razraditi precizne mjere djelovanja na području donjeg toka Drine i slivova na tom području.

    Odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa stanjem u preduzeću Šume Republike Srpske, Mirjanić je rekao da je ovo preduzeće u toku prošle godine zabilježilo gubitak od 700.000 KM.

    “Ministarstvo i Vlada RS nisu zadovoljni koliko Šume daju ekonomiji RS poslednjih godina. Neću da ulazim u ranije periode, ali u poslednje vrijeme nismo zadovoljni s onim što se privređuje u Šumama, jer se može bolje”, kazao je Mirjanić i dodao da nisu zadovoljni sa jednim brojem izvršilaca u upravi, nadzornom odboru te rukovodiocima šumskih gazdinstava.

    Prema njegovim riječima, priprema se program organizacionog, kadrovskog i ekonomskog pozicioniranja Šuma, čija je suština da se preduzmu mjere koje će osigurati veću efikasnost ovog preduzeća. (AA)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,