Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Trgovanje kriptovalutama sve popularnije u BiH

Preuzmite sliku

Svjetski trend trgovanja digitalnim novcem sve je popularniji i u BiH, a za mjesec, koliko zvanično radi prva mjenjačnica kriptovaluta u Banjaluci, stotine klijenata trgovale su bitcoinima, itirijumima i litkoinima.

Marketing menadžer u mjenjačnici kriptovaluta “Balkan – Crypto Exchange” (BCY) Bojana Čučak kaže za “Glas Srpske” da je mjenjačnica u funkciji od prošle godine, te da su nakon testne faze zvanično počeli da rade prije mjesec.

– Trenutno je na našoj platformi registrovano više od 500 korisnika, a konstantno imamo priliv novih klijenata. Aktivno je šest najvećih kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji, od kojih je moguće na mjenjačnici kupiti ili prodati četiri najveće i to bitcoin, itirijum, litkoin i bitcoin keš – kazala je Čučkova.

Naglašava da uskoro planiraju da prošire ponudu sa još nekoliko popularnih kriptovaluta i tokena, te da nastave sa uvođenjem novih, u zavisnosti od situacije na tržištu.

– Klijenti su u proteklom periodu najviše trgovali sa bitcoinovim i itirijumom – rekla je ona.

Dodala je da su stanovnici BiH ranije morali koristiti berze i mjenjačnice u inostranstvu da bi trgovali kriptovalutama, što im je stvaralo dodatne troškove i komplikacije pri prenosu sredstava, jer je BiH dugo bila na raznim crnim i sivim listama evropskih i svjetskih finansijskih institucija.

– Sada putem naše platforme mogu brzo, lako, jednostavno, transparentno i legalno da vrše transakcije u domaćoj valuti i da izađu na svjetsko tržište. Samim tim i zastupljenost kriptovaluta u finansijskim tokovima će rasti, uz uvođenje dodatne regulative i razvoja tržišta – rekla je Bojana Čučak i dodala da očekuju da će već u prvoj godini poslovanja ostvariti pozitivan finansijski rezultat.

Ona je pojasnila da je trgovanje kriptovalutama na berzama najsličnije trgovanju hartijama od vrijednosti, te da se uz određeno znanje u praćenju tržišta može zaraditi i na dnevnom trgovanju, ali da se najveće zarade ostvaruje čekanjem da cijena naraste.

Ekonomisti ističu da su virtuelne valute tekovina internet trgovine, te da posljednjih godina uzimaju sve više maha.

– Očigledno je da i kod nas postoje oni koji su zainteresovani za neke nove poduhvate, čak i rizičnog karaktera, kao što je trgovina kriptovalutama i koji uspijevaju da izvuku određenu korist od toga – rekao je ekonomista Zoran Pavlović.

Istakao je da se finansijsko tržište u RS i BiH razvija prateći svjetske trendove i da očekuje da će broj onih koji posjeduju kriptovalute iz godine u godinu biti veći.

Vrijednost

Kolika je vrijednost kriptovaluta i koliko zarađuju oni koji imaju digitalnu imovinu najbolje svjedoči primjer da je sredinom prošlog mjeseca, kako kaže Bojana Čučak, jedan bitcoin koštao oko 9.100 KM.

– Njegova cijena danas se kreće između 9.800 i 9.900 maraka – kazala je ona za Glas Srpske.

Najveće kriptovalute koje je moguće prodati u Banjaluci: bitkoin (BTC); itirijum (ETH); litkoin (LTC); bitkoin keš (BCH).

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje