Nedjelja, 28. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Strana ulaganja u BiH porasla za 30,4 posto

Preuzmite sliku

Prema podacima Centralne banke BiH, u prvih šest mjeseci ove godine registrirano je 1.041.700.000 maraka stranih ulaganja u BiH, što predstavlja povećanje od 30,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Iz Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) ocijenili su u razgovoru za Fenu kako navedeni podaci potvrđuju trend rasta stranih investicija u prvoj polovici ove godine.

Međutim, dodaju, ostaje za vidjeti kakva će biti kretanja u ovoj oblasti do kraja godini.

Najviše ukupnih stranih investicija registrirano je u oblasti financijskih usluga (3.42 milijardi KM), zatim u oblastima telekomunikacija (1.75 milijardi KM) i trgovinu na veliko (1.68 milijardi KM).

Na te tri oblasti, ističu iz FIPA-e, odnosi se gotovo 40 posto iznosa investicija.

“Prema grupama djelatnosti, u okviru proizvodnje (primarna, industrijska i proizvodnja struje) investirano je 37,7 posto od ukupnih direktnih stranih investicija u BiH, slijedi bankarski sektor sa 19.6 posto, trgovina 14,3 posto i telekomunikacije (ICT) 11,4 posto”, kažu iz Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH.

Pritom napominju kako je najviše investicija stiglo iz Austrije, Hrvatska. Slovenije i Srbije.

U odnosu na druge zemlje regije, BiH zauzima treće mjesto po registriranim stranim ulaganjima, nakon Srbije i Albanije.

Istodobno, strani investitori koji žele ulagati u našu zemlju naviše se žele na dugotrajne procedure za dobivanje građevinske dozvole, upotrebne dozvole, urbanističke suglasnosti i sporost sudova.

Također se žele i na dugotrajne procedure vezane za naplatu potraživanja i za izdavanje PDV broja, parafiskalne namete, neusklađene propise, nedostatak podsticaja, nedostatak pravne zaštite, neusklađenost obrazovanje s potrebama tržišta radne snage, odliv radne snage, itd.

Što se tiče novih stranih ulaganja u BiH već su najavljene investicije u sektoru energetike, turizma, auto-industrije, te sektoru usluga, kazali su za kraj iz spomenute agencije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,