Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Splasnuo entuzijazam u pogledu arapskih investicija u BiH

Preuzmite sliku

Prema zadnjim aktuelnim podacima u BiH se nastavlja pozitivan trend kada je u pitanju porast direktnih stranih investicija (DSI).

Međutim ako je suditi prema visini ulaganja stranih investitora u BiH entuzijazam u pogledu arapskih investicija, koji je bio naročito izražen prije nekoliko godina u oblasti nekretnina, kada su najavljeni veliki projekti poput “grada u gradu” u Trnovu, snažno je splasnuo, a iz ovih zemalja dotok kapitala u posljednje dvije godine bio je u odnosu na očekivanja vrlo skroman.

Poređenja radi prije dvije godine čak četiri investitora iz arapskih zemalja su se našla među najznačajnijim u BiH, dok se u prošloj godini na listi najznačajnijih investitora iz arapskih zemalja našao samo jedan investitor.

Prema trenutno dostupnim podacima za prvih devet mjeseci 2019. godine među top investitorima nema arapskih. Rusija sa 278.3 miliona KM najveći je investitor u pomenutom periodu, a slijede je Hrvatska (173.3 miliona KM), Holandija (79.8 miliona KM), Italija (64.7 miliona KM), Velika Britanija (61.4 miliona KM), Austrija (57.2 miliona KM) i Njemačka (33.6 miliona KM).

Zvanični podaci za 2019. godinu se očekuju u augustu tekuće godine, a trenutni preliminarni iznos za devet mjeseci 2019. godini kako su za poslovni portal Akta.ba kazali u Agenciji za unaprijeđenje stranih investicija (FIPA) je najveći u usporedbi sa godišnjim iznosima u prethodnih deset godina.

„Iz dosadašnje prakse u kontaktu sa stranim investitorima možemo zaključiti da i dalje postoji interesovanje stranih investitora za ulaganje u BiH, što pokazuje i podatak o prilivu stranih investicija u prva tri kvartala 2019. godine, kao i iskazani interes i najave investiranja. Prognoze o pozitivnom trendu priliva stranih ulaganja u BiH u narednom periodu upravo se i baziraju na najavljenim, prvenstveno velikim, infrastrukturnim projektima i projektima ulaganja u obnovljive izvore energije što bi u narednom periodu znatno poboljšalo ulaganja u zemlji“, kazali su iz FIPA-e, naglašavajući kako produbljivanje političke krize, sporost ili zastoj u otklanjanju poslovnih barijera i loša pozicija BiH u okviru izvještaja međunarodnih organizacija, otežavaju predstavljanje Bosne i Hercegovine kao pozitivne destinacije za ulaganje.

Za postizanje i očuvanje pozitivnog trenda priliva DSI u dužem vremenskom periodu smatraju u FIFA-e neophodan je konstantan i intenzivan rad na unapređenju političkih i privrednih uslova u zemlji, na poboljšanju poslovnog ambijenta, sprovođenju potrebnih reformi, koje će ukloniti postojeće prepreke i olakšati poslovanje.

To će smatraju ubijediti postojeće investitore da ostanu i nastave reinvestiranje, a potencijalnim investitorima otkloniti dileme i strahove o državi kao nesigurnoj lokaciji za investiranje. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje