Petak, 17. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Siva ekonomija iznosi u prosjeku oko 30 posto ukupnih privrednih aktivnosti

Preuzmite sliku

Regionalna konferencija “Borba protiv sive ekonomije: preduvjet za investicije u Jugoistočnoj Evropi” otvorena je danas u Sarajevu, a poručeno je da je nova vlada odmah nakon početka svog mandata pokazala čvrstu predanost i spremnost da se bavi najizazovnijim pitanjima privrednih razvoja, javlja Anadolu Agency (AA).

Konferenciju, čiji je pokrovitelj Vijeće ministara BiH, organizuju Sekretarijat Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) i Vijeće stranih investitora BiH (FICBiH).

Cilj konferencije je stvaranje platforme za saradnju na suzbijanju sive ekonomije i uspostavljanje mehanizma redovnih godišnjih sastanaka svih ključnih aktera. Tokom konferencije će biti dogovorena i agenda za borbu protiv sive ekonomije jedne od ključnih prepreka za razvoj poslovne zajednice i zdraviju klimu za strane investicije u Jugoistočnoj Evropi.

Učesnici su ministri finansija, trgovine i ekonomskih odnosa kao i direktori poreskih i carinskih uprava iz sedam ekonomija regiona: Albanije, BiH, Hrvatske, Kosova, Crne Gore, Srbije i Makednije.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić otvorio je regionalnu konferenciju rekavši da je Vijeće ministara BiH upravo zbog važnosti današnje teme odlučilo da bude domaćin ovog značajnog skupa.

“Zadovoljan sam što ovdje vidim i ministre finansija i ministre ekonomija iz regije, direktore carina i poreznih uprava, inspektore… Borba sa sivom ekonomijom nije naravno posao jednog ministarstva, jedne institucije ili samo jednog čovjeka. To je posao svakog od nas i posao svih nas”, kazao je Zvizdić u svom obraćanju.

Naglasio je da prema dostupnim podacima, siva ekonomija, nelegalna ekonomija ili neregistrovana ekonomija iznosi u prosjeku oko 30 posto ukupnih privrednih aktivnosti u zemljama čije su članice danas prisutne u Sarajevu.

“To naše nacionalne ekonomije čini izuzetno ranjivim, a budžete nestabilnim i mi moramo riješiti taj problem kao preduvjet smanjenja nezaposlenosti i zavisnosti od kreditnog finansiranja. Slikovito rečeno, moramo objaviti rat sivoj ekonomiji jer svaka nelegalno uvezena čokolada, duhan, gorivo ili bilo koji drugi proizvod nama smanjuje sredstva za penzije, za plate, za puteve, škole i upravo zbog toga, ili ćemo naći način da ih suzbijemo ili ćemo biti još ovisniji o kreditima što nije dobro niti za nas niti za kreditore”, poručio je Zvizdić.

Istakao je da je nesumnjivo da svaka od danas zastupljenih država ima programe i politike suzbijanja sive ekonomije i da takvi programi donose određena poboljšanja.

“Ali mi smo još uvijek daleko od standarda efikasne ekonomije i stoga ću biti veoma zadovoljan ako današnja konferencija posluži kao povod za ono što, prije svega, BiH mora hitno izraditi, a to je nacionalni plan za borbu protiv sive ekonomije”, kazao je Zvizdić.

Vijeće ministara na čijem je čelu će, kako je poručio, biti predano borni protiv sive ekonomije. Iskoristio je priliku da posebno naglasi da će imati nulti stepen tolerancije na sve njene pojavne oblike.

“U toj borbi se nadamo podršci privrednika, javnosti i međunarodnih institucija. I pozivamo vas da svi zajedno pružimo podršku Ministarstvu finansija i trezora BiH koje će uzraditi plan kojim ćemo BiH vratiti među uređene zemlje po ovom pitanju. Ova konferencija ima za mene novu dimenziju. U njoj po prvi put imamo i privrednike i investitore kao naše sugovornike. U svijetu globalne tržišne utakmice naši privrednici u BiH, a i u regiji rade pod velikim pritiskom. Apsolutno razumijem da je taj pritisak neizdrživ ako pored globalne imate i domaću ilegalnu konkurenciju čiji radnici rade na crno, koja izbjegava plaćanje PDV-a i drugih poreza, koja se bavi ilegalnom prodajom i proizvodnjom robe bez ikakva nadzora”, naglasio je Zvizdić.

Poručio je da će “njihov zadatak biti da zaštite građane od nekontrolisanih proizvoda rizičnih po zdravlje, zaštite porezne prihode, a i time osnovne funkcije države, poljoprivrednicima omoguće fer tržišnu utakmicu sa pravilima koja su ista i važe za sve”. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje